Afbeelding

Burgemeester Bonthuis: 'Een dorpsapp voor inwoners Zederik'

Algemeen 281 keer gelezen

ZEDERIK • Een 'dorpsapp' voor inwoners van Zederik, om per dorp samen onder meer de veiligheid in de gaten te houden; die wil waarnemend burgemeester André Bonthuis graag introduceren. Hij zei dat maandag in zijn toespraak tijdens de Zederikse nieuwjaarsreceptie in dorpshuis De Linde te Meerkerk.

Bonthuis wil deze virtuele contactmogelijkheid samen met de politie opzetten. "Via de app kunnen inwoners desgewenst per dorp met elkaar waken over hun veiligheid en dorpsinitiatieven laten groeien. Veiligheid en leefbaarheid maak je samen."

Ruimte geven aan de inbreng vanuit de Zederikse plaatsen zelf wil de waarnemend burgemeester ook vormgeven met behulp van een digitaal inwonerspanel. "Afgelopen jaar is er een proef gedaan met een digitaal onderzoek. Het onderwerp daarbij was 'cultuurparticipatie'. Wie wilde, kon zich direct aanmelden voor het digitaal inwonerspanel Zederik. Dat hebben ongeveer 250 mensen gedaan."

Wat betreft de leefbaarheid besteedde Bonthuis aandacht aan de dorpshuizen. "Deze maandag wordt over de toekomst van Het Brandpunt in Nieuwland met de raad gesproken. Belangrijk is de aanwezigheid van een dorpshuis als trefpunt voor alle inwoners voor de toekomst te verankeren. Eén keer verdwenen, is de terugkeer van een dorpshuis bijna uitgesloten. Uit ervaring weet ik dat een nieuwe heringedeelde gemeente wel wat anders aan z'n hoofd heeft."

Woningbouw

André Bonthuis stipte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak met name het belang van van woningbouw centraal, zeker gezien de naderende herindeling met de gemeenten Leerdam en Vianen. "Belangrijke doelstelling is het bouwen van vijftig woningen per jaar voor alle doelgroepen. Inclusief degenen die elders uit de wereld van huis en haard verdreven zijn en hier noodgedwongen hun toekomst willen opbouwen. De meest omvangrijke uitbreiding betreft de bouw van 150 huizen in de woonwijk De Weide 2 hier in Meerkerk." Niet alleen voor woningen, maar ook voor onderneming zoekt de gemeente Zederik ruimte. "Het bedrijventerrein in Meerkerk zal nog eens met vijf hectare worden uitgebreid."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden