Een oude dieseltank is omgebouwd tot carbidkanon.
Een oude dieseltank is omgebouwd tot carbidkanon.

Ottoland en Goudriaan strijden om de hardste carbidknal

Algemeen 482 keer gelezen

OTTOLAND • Op oudejaarsdag is het weer zover: dan binden Ottoland en Goudriaan de carbidstrijd aan. Er zijn prijzen voor de hardste knal, de hardst knallende melkbus, het creatiefste bouwwerk en de troostprijs voor bij wie het niet lukt: de plopprijs.

Steevast stelen de fanatieke jongens uit Ottoland de show.  Anne-Jan (21) en Mark Houweling (22), Wilco Jungheim (20), Thijs Bos (21) en André Swijnenburg (21) hebben meerdere keren de prijs voor de creatiefste creatie en de hardste knal gewonnen. "Het zou tof zijn als er wat concurrentie uit Goudriaan komt", daagt Anne-Jan uit.

Op het terrein van boomkwekerij Jungheim werken de techneuten al sinds half november één tot twee avonden per week aan het kanon van dit jaar, gemaakt van een oude dieseltank. De knal willen ze zo hard mogelijk, en dus maakten de vijf vrienden vijf pijpen op de tank. Al bij de eerste testknal was het raak: er sneuvelden zeven ruiten. Inmiddels is de hoeveelheid carbid en water uitvoerig getest, voor de optimale knal.

Gevaarlijk
Net als we het over veiligheid hebben, komt het bericht binnen van het carbid-ongeluk in Groot-Ammers. De jongens schrikken, maar reageren ook nuchter: "Vuurwerk is veel gevaarlijker dan carbid. Tenminste, als je weet wat je doet. Wij weten van kinds af aan hoe het in zijn werk gaat", zegt Thijs. Ze houden zich aan twee regels: zorg dat je met sterk materiaal werkt (dus geen bijna uit elkaar vallende melkbus) en blijf bij de ballen vandaan. "Eigenlijk is het grootste gevaar nog voor je gehoor", zegt Anne-Jan. Ze zullen op oudejaarsdag dan ook waarschuwen voordat ze schieten, zodat iedereen gehoorbescherming op kan doen. 

De strijd tussen Goudriaan en Ottoland start op 31 december om 15:00 uur aan de Hoefweg in Ottoland. Het publiek wordt op gepaste afstand van de carbid-schieters gehouden.

Lees vandaag een uitgebreider interview in Het Kontakt.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Voorbereidingen voor het carbid schieten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden