Corrie Brand-Rombout en Teus Brand in Salon Modern te Groot-Ammers.
Corrie Brand-Rombout en Teus Brand in Salon Modern te Groot-Ammers.

Teus Brand: "Salon Modern is de familietrots"

Algemeen 1.815 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Het begon met één kapsalon in Groot-Ammers en groeide in vijftig jaar tijd uit tot een keten met twintig salons in Midden-Nederland. Dat krijg je als je kappersgenen met ondernemersgeest combineert. Een interview met de ondernemers achter Salon Modern en Europa Hairstyling: Teus Brand en zijn moeder Corrie Brand-Rombout.

Mevrouw Brand mag eigenlijk al lang met pensioen, maar ze staat nog iedere vrijdag in de salon op Ammers. Ze heeft haar vaste klanten, die komen voor haar specialiteit: opsteken. En dan niet het hippe opsteken van nu, maar het klassieke werk. Met touperen en strakke krullen. Door Corrie's vakmanschap blijft het haar een week lang perfect zitten. Dat doen maar weinig kappers haar na.

Kapster in hart en nieren
Corrie is dan ook een kapster in hart en nieren. Ze komt uit een echte kappersfamilie: haar vader, opa en overgrootopa runden allen een herensalon. Corrie wilde niets liever dan in hun voetsporen treden. "Maar dat mocht niet", herinnert ze. Haar ouders vonden trouwen en kinderen krijgen een meer passende toekomst voor hun dochter. En dus vertrok Corrie op haar zestiende richting Rotterdam om daar het kappersvak te leren.

Vooruitstrevend
Na haar huwelijk en verhuizing naar Groot-Ammers was de tijd rijp om haar eigen salon te openen: Kapsalon Modern. Dat was in 2015 precies vijftig jaar geleden. Corrie combineerde het moederschap met een eigen zaak, iets wat in die tijd behoorlijk vooruitstrevend was. "Klanten vroegen soms of ik het niet moeilijk vond dat ik zo weinig tijd had voor mijn kinderen, daar kreeg ik wel eens een schuldgevoel van. Maar we woonden bij de salon, dus 's ochtends was ik altijd met de kinderen, en ook als ze tussen de middag thuis kwamen eten."

Teus groeide zo ongeveer op in de kapsalon, maar geen haar op zijn hoofd die aan een kapperscarrière dacht. Vrachtwagenchauffeur, dát wilde hij worden. Tot hij op zijn vijftiende opeens gegrepen werd door het kappersvak en doodleuk meldde dat hij naar de kappersschool wilde. Dat baarde Corrie natuurlijk wel enige zorgen, haar zoon als enige jongen op een school vol meisjes. De directeur beloofde een oogje in het zeil te houden en zo startte Teus' carrière.

Mars
Dat hij meer in zijn mars had dan knippen, werd al snel duidelijk. Al op zijn 24e werd hij medefirmant. Zijn moeder en nicht zaten ook in de zaak. Drie kapiteins op één schip was onmogelijk, en dus openden ze nieuwe salons in Nieuwpoort, Streefkerk en Ameide. Op 1 januari 1995 kocht Teus zijn moeder uit. Hij kreeg toen vier salons en negentien man personeel onder zijn hoede. "Hij betrok me ook daarna overal bij, en ik wist dat hij het kon. Dan geef je het makkelijk uit handen", zegt Corrie. Ze glundert van trots. Het was haar droom om de zaak uit te breiden, maar als werkende moeder kon ze die droom niet verwezenlijken. Teus doet dat nu voor haar. 

Eigen opleiding
Uit onvrede over de kwaliteit van de kappersopleidingen startte hij in 2007 in samenwerking met het ROC een eigen opleidingstraject voor zijn medewerkers. "Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk goede training is. Als jong jochie ging ik met de familie mee naar Rotterdam, waar we werden getraind door een winnaar van het EK. Daar heb ik heel veel van geleerd. Op de opleiding zag ik dat het onbrak aan goede docenten." Op dit moment volgen zo'n zeventien kappers Teus' EH Masterclass. Het opleidingscentrum wordt nu gerund door zijn dochter Daniëlle. Ook zijn andere twee dochters zitten in de zaak.

Inmiddels is de zaak gegroeid tot twintig salons en ruim negentig medewerkers. Velen werken er al lange tijd en ook de klanten zijn trouw. "We hebben een goede positie in het gebied en die willen we behouden. Dit bedrijf is toch de familietrots. Ik zie het als een eer en een taak om het op een mooie manier voort te zetten. Wie weet worden we wel een viertrapsraket, met mijn dochters ook in de BV."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden