Afbeelding

Molens Kinderdijk voor 1 euro naar gemeente Nieuw-Lekkerland

Algemeen 44 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND •  Het reddingsplan voor Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is klaar. De vijf betrokken partijen leggen 1 miljoen euro op tafel; onderdeel van het plan is ook de verkoop van de Kinderdijkse molens en het Wisboomgemaal aan de gemeente Nieuw-Lekkerland, voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Voorwaarde voor het doen slagen van het reddingsplan is wel dat allevijf de partijen - de gemeenten Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam, de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de provincie Zuid-Holland en de Waterschapsbank - akkoord gaan. “Maar daar gaan we wel vanuit”, stelt burgemeester Rinus Houtman van Nieuw-Lekkerland. “We hebben dit plan opgesteld op basis van de begroting en de financiële vooruitzichten zijn goed.”

Daaraan levert met name de verhoging van de toegangsprijs van 3,50 naar 6 euro een bijdrage. “In 2013 verwachten we al een overschot van 140.000 euro en in de jaren daarna blijft er tussen de 150.000 en 200.000 euro over. En dan is er nog voorzichtig begroot. Mocht één van de partijen niet instemmen, dan zullen we opnieuw om de tafel moeten.”

Failliet

Het reddingsplan was hard nodig. Door een tekort van 900.000 euro dreigde Stichting Werelderfgoed Kinderdijk failliet te gaan. Als de betrokkenen akkoord gaan, kan er schoon schip worden gemaakt. Voor Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en de regio betekent het een kostenpost van 100.000 euro; de provincie levert een bijdrage van enkele tonnen (onder meer door het kwijtschelden van schulden) en de Waterschapsbank draagt 500.000 euro bij. “Daarnaast verleent de gemeente Nieuw-Lekkerland een bankgarantie van 1 miljoen euro, al gaan we er niet vanuit dat daar gebruik van gemaakt zal worden.”

Het voorstel wordt 26 juni in de gezamenlijke raad van de Molenwaard-gemeenten besproken. “We brengen Graafstroom en Liesveld op de hoogte, al neemt de Nieuw-Lekkerlandse raad uiteindelijk het besluit”, licht Houtman toe.

Geurt Mouthaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden