Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Buurtschap Helsdingen fel tegen komst hospice en zorgboerderij

  •   keer gelezen

VIANEN • Vereniging Buurtschap Helsdingen in Vianen zal alles doen om te voorkomen dat er langs de Helsdingse Achterweg een hospice en zorgboerderij wordt gebouwd. Dat heeft woordvoerder Gerard Pater dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een informatieavond van Lekstede Wonen.

In totaal zal volgens de plannen drie hectare worden bebouwd. Een gebied van tien hectare eromheen wordt ingericht als landgoed, met onder andere een grote moestuin, een boomgaard en wandelpaden langs de akkerranden eromheen. Het betreft een gezamenlijk initiatief van Lekstede Wonen, gehandicaptenorganisatie Syndion en de stichting Hospice Vianen.

College akkoord

Het college van b&w heeft begin augustus in principe ingestemd met het plan en is er zelfs heel enthousiast over. De totstandkoming is overigens nog geen gelopen race. Er zal eerst nog een nieuw bestemmingsplan moeten worden gemaakt. Volgens de gemeente is de provincie in principe akkoord met het plan. Wethouder Landweht is in onderhandeling over de exacte inrichtingseisen. 

‘Onbegrijpelijke keuze’

De bewoners hebben echter grote vraagtekens. “Dit is een gebied waar twintig jaar nooit iets mocht en nu mag alles”, aldus een bewoonster tijdens de informatieavond. Volgens Gerard Pater is het plan in strijd met het beleid van de provincie Utrecht. Hij begreep dan ook niks van berichten in de pers dat de provincie in principe akkoord is met  het plan. Maar er zijn andere bezwaren. "Planologisch is het een onbegrijpelijke keus om pal naast de enige agrariër van de kern van Vianen een zorgcomplex te bouwen. Kwetsbare mensen in een hospice en gehandicapten zijn juist extra gevoelig voor geuroverlast door de 170 koeien en 230 varkens waar zij vlak naast komen te zitten."

Cultuurhistorische waarde

Volgens buurtschap-bewoonster Ineke de Visser, bouwhistoricus en gespecialiseerd in de cultuurhistorie van het landelijk gebied, bezit Helsdingen een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Het gebiedje herbergt onder andere een middeleeuwse kapel en enkele monumentale boerderijen. Ook zijn er vijf boomgaarden met hoog- en laagstambomen, die zorgen voor zo’n dertig verschillende rassen appels en peren. Helsdingen heeft hoge landschappelijke waarden en natuurwaarden. Het is een woonplaats van uilen, groene spechten en vleermuizen.

Karolingische nederzetting

Maar misschien wel één van de belangrijkste argumenten is dat Helsdingen een heel gave nederzetting is uit de Karolingische tijd. De nederzetting, gebouwd op een stroomrug langs een zijtak van de Lek, is ontstaan tussen 800 en 900 na Christus. Ouder dus dan Vianen en zelfs één van de eerste woongebieden van de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard. Ineke de Visser: “Het gebied is nog volledig gaaf, zonder verdichting van de bebouwing. Dat is zeer zeldzaam. En gaafheid kan maar één keer worden vernietigd.”

Hospice

De vereniging Buurtschap Vianen heeft overigens wel sympathie voor de plannen om een hospice te realiseren. Maar dat moet dan wel gebeuren op een andere locatie. Dat geldt ook voor de zorgboerderij. In een persbericht schrijft de vereniging: “Het is niet meer van deze tijd om mensen met een beperking ver van de voorzieningen te laten wonen. Voor deze groep is het zo zelfstandig mogelijk meedoen in de maatschappij erg belangrijk. Zelfstandig een boodschapje doen, familie bezoeken of naar de sporthal gaan. De nu gekozen locatie is te ver van de winkels vandaan. Door hier te bouwen wordt deze groep weer helemaal afhankelijk van georganiseerd en door de gemeente betaald vervoer. Daarom vindt de buurtvereniging deze locatie niet in het belang van de toekomstige gebruikers.”

2015

Volgens directeur Ed de Groot van Lekstede Wonen kan er in het meest optimistische scenario in 2015 worden gestart met de bouw van de zorgappartementen en het hospice. De vereniging Buurtschap Helsdingen denkt eerder aan een periode van tien tot vijftien jaar. Gerard Pater: “Het principeverzoek aan b&w duurde al 1,5 jaar. Dat moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. En de provincie is tegen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten