Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Frank van Welzenis uit Alblasserdam

Algemeen 164 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Bij het afsluiten van het 'tijdperk Van Welzenis', zoals wethouder Peter Verheij enigszins melancholisch zei tijdens de afscheidsreceptie van directeur Frank van Welzenis van obs 't Nokkenwiel, heeft hij een Koninklijke onderscheiding gekregen.

"Het is onwerkelijk", zo reageerde Van Welzenis nadat burgemeester Bert Blase hem de versierselen had opgespeld.

Frank van Welzenis (63) is sinds 1977 werkzaam als directeur van de openbare basisschool ’t Nokkenwiel te Alblasserdam. Van 1978 tot 2006 was hij de organisator en leider van het jaarlijkse schoolkamp in de Drunese Duinen. Van 1986 tot heden is hij secretaris van de Vereniging The Windmill Big Band. Deze band behoort nu tot één van de beste amateurorkesten van Nederland. Van 2004 tot heden is hij lid en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting WASKO (West-Alblasserwaardse Stichting voor Kinderopvang), een regionale kinderopvangorganisatie en aanbieder van peuterspeelzaalwerk in de Alblasserwaard en van de Stichting Peuterspeelzalen te Papendrecht. Van 2010 tot heden is hij bestuurslid van de Stichting Havenfestival Alblasserdam.

Daarmee is Van Welzenis gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’ en als ‘iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben’. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De afscheidsreceptie van Frank van Welzenis werd woensdagmiddag druk bezocht. Er leek in het Maasplein geen eind te komen aan de lange rij mensen die hem wilde groeten. De organisatoren moesten ingrijpen en het officiële gedeelte laten starten nog voordat iedereen hem de hand had kunnen drukken. Anders zou het programma teveel uitlopen. Na speeches van onder meer collega's, het Alblasserdamse schoolbestuur en het Alblasserdamse gemeentebestuur en een optreden van zijn dochter Eva, die professioneel zangeres is, kreeg Van Welzenis zelf de gelegenheid om het woord te voeren.

"Wát een middag!", begon Van Welzenis. "Het is onwerkelijk wat hier gebeurt. Ik voel me een rijk man, als ik zie hoeveel mensen er zijn gekomen."

"Ik ben niet iemand die zegt 'vroeger was alles beter'. Ik ben juist positief over de mogelijkheden van de kinderen van deze tijd. Wel ben ik pessimistisch over de toekomst van het basisonderwijs. Er komt steeds meer druk op hen te liggen met de grotere klassen en andere extra werkzaamheden die op hen afkomen."

Tijdens zijn afscheidsreceptie werd door onderwijswethouder Peter Verheij een nieuwe Alblasserdamse onderwijsprijs in het leven geroepen: De Fank van Welzenisprijs. Die wordt vanaf dit jaar uitgereikt aan een persoon in het onderwijs die zich onderscheidt op het gebied van duur, originaliteit, excellentie en verbinding. De eerste prijs ging naar Frank van Welzenis zelf. Tijdens de uitreiking werd Van Welzenis door de wethouder gevraagd om in de jury te komen voor de uitreiking van de volgende Frank van Welzenis-prijs.

In speeches die volgden, werd Van Welzenis omschreven als gedreven, enthousiast, energiek, iemand die altijd zijn verantwoordelijkheden nam, niet rancuneus, iemand die altijd tussen de kinderen is blijven staan. "In wijntermen noem je dat een soepel wijntje", vertelde Anja, een collega die het woord voerde in het rijtje afscheidsspeeches. Ze wist van de wijnliefde van Frank van Welzenis en zijn wens om ooit nog eens een wijncursus te gaan volgen. Namens de collega's bood ze hem vijftig wijnranken aan in de Provence. "Je bent nu een wijnboer!", voegde ze eraan toe.

Van Welzenis was zeer vereerd met deze en de andere cadeaus die hij kreeg. "Ik dacht dat koninklijke onderscheidingen altijd iets waren voor anderen, ik had dat nooit op mezelf toegepast. Want ja, wat is nu 35 jaar directeur zijn van een basisschool? Sommigen vinden dat niet eens een prestatie. Maar ja, ik ben nu eenmaal geen jobhopper", besloot Van Welzenis zijn dankwoord.

Vandaag (donderdag 18 oktober) volgt een informele receptie voor collega's en vrijdag wordt er nog een speciale Frank van Welzenis-boom geplant ter gelegenheid van zijn afscheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden