Afbeelding

Zederik halveert komende jaren de subsidies

Algemeen 16 keer gelezen

ZEDERIK • De gemeente Zederik gaat de komende jaren de waarderingssubsidies voor tientallen verenigingen structureel verlagen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een jaarlijkse besparing van 45.000 euro.

In 2014 worden de bedragen al gekort met twintig procent; het jaar daarop krijgen clubs en verenigingen dertig procent minder dan ze gewend zijn en vanaf 2016 zijn de gemeentelijke bijdragen gehalveerd.

Dit is de uitwerking van een eerder genomen raadsbesluit om in het kader van de bezuinigingsoperatie de subsidies structureel te verlagen. “We vinden het verenigingsleven erg belangrijk”, benadrukten burgemeester en wethouders maandag tijdens de raadsvergadering. “We hebben deze maatregel lang uitgesteld en komen er daarom pas in het vijfde jaar van de bezuinigingen mee. Dit  kost ons veel moeite.”

Simav

Bij de operatie wordt een aantal instellingen ontzien, zoals Simav, de stichting tot instandhouding Molens Alblasserwaard, vanwege de afspraken met andere gemeenten. Ook voetveer De Overkant, de kilometervergoeding van vrijwilligers van Tafeltje Dekje, de ouderenvervoersregeling, de vijfjaarlijkse feesten van de oranjeverenigingen en de voetbalclubs blijven buiten schot.

De oranjeverenigingen worden al gekort op hun normale subsidie en de voetbalclubs krijgen het via de pachtsom van de velden stevig voor hun kiezen. B&W willen voorkomen dat verenigingen door de opeenstapeling van maatregelen dubbel ‘gepakt’ worden.

Brief

De verenigingen worden deze week per brief van de plannen op de hoogte gebracht. Als clubs door de kortingen dreigen om te vallen, kunnen ze zich bij de gemeente melden. Niet dat dan direct de ‘knip’ wordt getrokken, maar B&W willen meedenken om via ‘maatwerk’ tot een oplossing te komen. “Het is niet niks voor de verenigingen. Samen kunnen we bijvoorbeeld kijken of de contributie wel op niveau is of dat er meer zelfwerkzaamheid mogelijk is”, opperden de wethouders Freije en Krämer.

De raad - die maandag slechts ‘geconsulteerd’ werd - ging zonder al te veel vijven en zessen akkoord met het voorstel. Al betreurde de SGP het dat de oranjefeesten buiten schot blijven. “Terwijl die toch gepaard gaan met overlast en drankmisbruik”, vond Evert Geluk.

Evenredig

B&W benadrukten dat alle verenigingen evenredig gekort worden om de bezuinigingsdoelstelling te halen. “Er wordt geen nieuwe afweging gemaakt. Het is een enorm karwei om te gaan kijken welke vereniging wat meer of wat minder moet krijgen”, waarschuwde Hans Freije.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden