Afbeelding

Kinderopvangorganisatie Wasko sluit zes locaties

Algemeen 417 keer gelezen

REGIO – Een omzetdaling van 20 procent zorgt ervoor dat kinderopvangorganisatie Wasko zes vestigingen sluit en per 1 oktober 58 medewerkers naar huis stuurt. Momenteel werken er 281 mensen bij Wasko.

Kinderdagverblijf ’t Puttertje in Streefkerk sluit per 1 augustus. In Papendrecht sluiten vier vestigingen, in Alblasserdam één. Wasko heeft in Papendrecht en Alblasserdam nog andere vestigingen, zodat ouders kunnen uitwijken. De Papendrechtste locaties die sluiten zijn: bso Anne Frank, bso Frank & Vrij Wilgenhoeck, bso Leilinde en dagopvang Kinderkasteel. In Alblasserdam verdwijnt dagopvang de Bereboot.

In een bericht op de eigen website noemt de organisatie als oorzaken: de bezuinigingen op kinderopvangtoeslag en de economische crisis. Afgelopen najaar moest Wasko in Papendrecht ook al twee locaties samenvoegen. Formeel besluit Wasko pas in mei over de genoemde locaties, omdat eerst nog gesproken moet worden met de ondernemingsraad en de oudercommissies.

Eigen vriendjes

Bij ’t Puttertje werken acht pedagogisch medewerkers. Bij de dagopvang komen per week negen kinderen, bij de buitenschoolse opvang tien. De peuterspeelzaal blijft wel bestaan.

“Vooral voor de kinderen van de buitenschoolse opvang is de sluiting erg vervelend”, zegt medewerkster Lianne Schouwenaar. “Een dagopvang in bijvoorbeeld Nieuw-Lekkerland is nog aan te rijden voor ouders, maar hoe moet het met kinderen die in Streefkerk op school zitten en tussen de middag en na schooltijd niet naar huis kunnen? Bovendien willen ouders graag dat hun kinderen met hun eigen vriendjes kunnen spelen na schooltijd. Als ze hun kinderen uit het dorp halen, dan kan dat niet meer.”

De sluiting van ’t Puttertje komt voor de medewerkers niet helemaal onverwacht. “Officieel hoorden we het bericht op donderdagavond 21 maart, maar we hadden al een tijdje het vermoeden dat dit zou gebeuren. Het aantal kinderen is teruggelopen. Op maandag en dinsdag zijn er in het kinderdagverblijf maar drie kinderen. Om de opvang rendabel te laten zijn, moeten er per dag minimaal zes kinderen zijn. De sluiting zorgt bij ouders voor veel onrust en teleurstelling. Ze waren altijd erg tevreden over ’t Puttertje.”

Ongerust en boos

Sfia Lhattane is lid van de oudercommissie van ’t Puttertje. “Ouders zijn ongerust en boos”, zegt ze. “Het besluit van Wasko zorg voor onrust en onzekerheid. Wij zijn op maandag 25 maart geïnformeerd. Pas op 1 mei horen we welke oplossing of welk alternatief Wasko heeft bedacht. De dichtstbijzijnde kinderdagopvang is in Nieuw-Lekkerland, maar niet iedereen heeft een auto tot zijn beschikking. Als commissie vinden we het jammer dat er geen andere oplossing is gevonden. Waarom heeft Wasko er niet voor gekozen om ’t Puttertje ten minste twee dagen open te houden? Ouders passen liever hun werkdagen aan dan dat ze helemaal geen opvang meer hebben. Nu gaat Wasko misschien gastouders zoeken, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Ik heb niet voor niets voor een kinderdagverblijf gekozen. Maar waarschijnlijk heb ik straks geen keus.”

Directeur Ronald van Rooden beschouwt opvang door gastouders als 'een serieuze optie'. "Als we daarvoor kiezen, gaan we dat overigens niet zelf regelen, maar zullen we doorverwijzen naar gastouderbureau Ziezo."

In februari sprak Van Rooden nog over een omzetdaling van 10 procent. "Dat was over 2012. De begroting voor 2013 hebben we moeten herzien. Ook daar is sprake van een omzetdaling van 10 procent, wat de daling voor twee jaar op 20 procent brengt." Die daling is niet helemaal terug te voeren op een terugloop in het aantal kinderen. "Dat daalt wel, maar het is vooral het aantal uren dat afneemt. Ouders zoeken voor een deel naar alternatieven, bijvoorbeeld opvang door grootouders."

Kinderopvangorganisatie Wasko is actief in de Alblasserwaard. Na de sluiting van de genoemde vestigingen blijven er 24 locaties over.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 9 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden