Afbeelding

Spacewalker Jerry L. Ross heeft wortels in Alblasserwaard

Algemeen 321 keer gelezen

OTTOLAND • De wereldberoemde astronaut Jerry L. Ross (65) heeft wortels in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Deze week was hij samen met zijn vrouw voor een kort bezoek in Nederland, waar hij een ontmoeting had met twee verre achterneven: Arie Arentze en Dries Romeijn.

Jerry L. Ross, die zeven keer een vlucht maakte met de Space Shuttle en zich wereldkampioen Spacewalker mag noemen, is de achterachterkleinzoon van Gerrigje Arentze (1824) uit Buitendams  en Cornelis Johannes Schaay (1817) uit Lexmond. Gerrigje en Cornelis trouwden in 1842 en vertrokken vijf jaar later met de boot IJssel naar Amerika. Ze vestigden zich, zoals zoveel Nederlandse en ook Alblasserwaardse gezinnen in de staat Illinois.

Familiestamboom

Dinsdagmiddag werd in de woonkamer van Arie Arentze in Ottoland de hele familiestamboom uitgeplozen. Arie en zijn echtgenote Carla hadden zich er al terdege in verdiept. Het is uiteindelijk Bob de Young, een andere nazaat van de Arentze’s die de link tussen astronaut en de Arentze-familie in de Alblasserwaard ontdekte.

“Jerry vroeg aan mij waarom Gerrigje en Cornelis in 1847 naar Amerika zijn gegaan. Dat is alleen maar speculeren. Er gingen er veel rond die tijd. Maatschappelijk is er wel wat bekend. De grondwet uit 1848 is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Het was een tijd van slechte oogsten. In het boek Bar en Boos van drs. J. Buisman is te lezen over het jaar 1845. Op 23 maart was het Pasen en dat werd gevierd op het ijs. De winter hield lang aan. De zomer was koel en nat. In grote delen van Europa mislukte de aardappeloogst. Het was de tijd dat velen besloten om hun geluk in Amerika te zoeken.”

Space Shuttle

Ross is in Amerika een gevierd man. Hij bracht tijdens zeven vluchten bijna 1400 uur door in de Space Shuttle, en verbleef 58 uur als Spacewalker buiten de shuttle. Tegenwoordig probeert hij de jeugd te enthousiasmeren voor de wetenschap en de ruimtevaart. Ross is mede-auteur van een prachtige biografie ‘Spacewalker’, waarin hij uitvoerig zijn ruimtereizen beschrijft.

Arie: “Het is toch wel apart dat zo’n beroemde man uit Amerika gewoon familie is. Ik heb de vluchten van de Spaceshuttle altijd wel gevolgd, maar de naam van Jerry L. Ross nooit echt onthouden.”

Jerry genoot van de ontmoeting met zijn verre achterneven.“Ik ben al verschillende keren in Nederland geweest en heb ook al drie keer de molens in Kinderdijk bezocht, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat het zo dichtbij de plek was waar mijn voorouders vandaan komen."

Zie ook: 

www.jerrylross.com 

Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 8 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden