Afbeelding

Bij herindeling wil Gorinchem Arkel, Schelluinen en Boven-Hardinxveld

Algemeen 224 keer gelezen

REGIO • Mochten Giessenlanden, Zederik en Leerdam en/of andere gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden tot een herindeling overgaan, dan wil Gorinchem Arkel, Schelluinen en Boven-Hardinxveld inlijven.

Bij een volgende herindeling in de Alblasserwaard zou de gemeentegrens niet langs de Betuwespoorlijn moeten lopen, benadrukt burgemeester Anton Barske van Gorinchem. “Dan zouden de plattelandsgemeenten met hun rug naar de stad komen te staan. Wij opteren in het geval van een herindeling voor drie gemeenten: Molenwaard-plus, een transitiegemeente van Zederik, Leerdam en delen van Giessenlanden en groot-Gorinchem, inclusief Arkel, Schelluinen en Boven-Hardinxveld.”

De achterliggende motivatie: de industriële bedrijvigheid in deze drie plaatsen past beter bij de gemeente Gorinchem dan bij een groene plattelandsgemeente. “Dit zou ervoor zorgen dat alle partijen er sterker uitkomen. Een plattelandsgemeente moet een sterke focus op plattelandsontwikkeling hebben, terwijl de bedrijven in Arkel, Schelluinen en Boven-Hardinxveld veel meer passen bij wat we in Gorinchem hebben. Je moet dat niet versnipperen.”

Stelling

Daarmee neemt Gorinchem in de discussie over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden stelling in. Het voorstel om tot één ambtelijke organisatie te komen in de regio, daar ziet Gorcum niets in. “Een vaag shared service centrum met alle ambtenaren, waarbij gemeenten  steeds moeten strijden om aan de bak te komen, daar werken wij niet aan mee.”

Onbespreekbaar

Donderdag 27 juni spreekt de gemeenteraad van Giessenlanden zich uit over de bestuurlijke toekomst. Herindeling is daarbij een optie. Het afstaan van Arkel en Schelluinen is daarbij wat wethouder Jan de Groot betreft onbespreekbaar: “We gaan met heel Giessenlanden verder”, benadrukt hij.

De Groot zet de deur open naar andere gemeenten om de verdere samenwerking in de regio onder de loep te nemen. “Als zij mee willen doen aan het reikwijdteonderzoek dat Giessenlanden, Leerdam en Zederik uit laten voeren, dan zijn zij welkom.”

Geurt Mouthaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden