Afbeelding

PvdA-avond levert eerste aanzet tot dorpsraad Giessenburg op

Algemeen 19 keer gelezen

GIESSENBURG • Tijdens de door de PvdA georganiseerde avond ‘Het Verdriet van Giessenburg’ zetten inwoners de eerste stappen om een dorpsraad op te zetten.

Niet voor het eerst gaf de Giessenlandse PvdA-afdeling er een slinger aan. Onder de somber stemmende titel ‘Het Verdriet van Giessenburg’ werd maandagavond in De Til een discussieavond belegd. Met de plaatselijke voorzieningen – of eigenlijk het tekort daaraan – als aanleiding, en om de animo te peilen voor een dorpsraad.

Open voor gesprek bleken de Giessenburgers sowieso, want ruim honderd belangstellenden hadden zich laten prikkelen door de huis aan huis verspreide uitnodiging. “Het Verdriet van Giessenburg klonk misschien een beetje negatief, maar het was ook de bedoeling om een beetje te prikkelen”, bekende Ruud van Rijn, gastheer namens de PvdA deze avond. “Uit de opkomst blijkt dat het onderwerp, wat blijft er over van onze voorzieningen?, leeft.”

Woonzorgcomplex

Giessenburg heeft dan ook nogal wat voor de kiezen gehad, somde hij inleidend op. “Geen sportpark, geen sporthal, straks geen bibliotheek meer. De kans op voortbestaan van het zwembad lijkt groter, maar de plannen voor een woonzorgcomplex lijken onzeker geworden.”

Over het laatste punt had mevrouw Buijk inspreektijd aangevraagd. Ze maakte er een lange opsomming van, drieëndertig namen tellend. “Pedaja, De Lange Wei, Steijndeld, Het Gasthuis, Bleskensgraaf, Ameide, Papendrecht, Tiendwaert, enzovoort. Wij ouderen worden overal in Alblasserwaard weggestopt. Een Giessenburgs tehuis waar mensen zelf de huur betalen is toch niet te veel gevraagd?”

Bibliotheek

Daarna brachten de aanwezigen een scala aan lokale thema’s onder de aandacht. Of het geen optie is om de bibliotheek te behouden in één van de leeg vallende schoollokalen, en daar mogelijk ook Da Capo nieuwe oefenruimte te geven. En waarom Giessenburg zo weinig teruggekregen heeft voor de komst van windmolens, transportcentrum en Betuwelijn. “Hoor je dan als gemeente niet te vragen: ‘what’s in it for us?’ Dat is niet goed onderhandeld.”

Giessenlanden heeft geld en is bereid tot investeren, zo gaf Van Rijn de aanwezigen mee. En Jan Ottevanger, verbinder tussen de bestaande dorpsraden en de gemeente, vulde aan: “Als u erin slaagt de inwoners samen te brengen in een Giessenburgse dorpsraad en u stelt een breed gedragen actieplan op voor de komende jaren, dan is de gemeenteraad daar echt wel gevoelig voor.”

PvdA

Vanuit het publiek werd de wens uitgedragen om een vervolgbijeenkomst niet vanuit de PvdA te houden, omdat ‘de belangstelling waarschijnlijk nog groter is zonder politiek label aan de avond’.  “Graag”, stelde Ruud van Rijn. “Wij willen alleen de aanzet maar geven. Ik hoop dat ik op termijn een flyer vind op de deurmat, waarop de oprichting van een dorpsraad wordt aangekondigd. Misschien wel met als titel ‘Het Geluk van Giessenburg’.”

Matthijs Daniels

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden