Afbeelding

Ganzen vallen neer boven Alblasserdam

Algemeen 186 keer gelezen

ALBLASSERDAM – Ganzen, die (waarschijnlijk) vanuit Ridderkerk uit de lucht worden geschoten door jagers, zijn de afgelopen week herhaaldelijk in Alblasserdamse straten en in de rivier de Noord terecht gekomen.

Bij dierenambulance de Kattenmand kwamen hierover diverse meldingen binnen. “We hebben al een stuk of vier gewonde ganzen opgehaald en ook een aantal meldingen van neerstortende ganzen binnengekregen,” vertelt Nel Pellikaan van de dierenambulance.

Goed schieten

De ganzen worden volgens Pellikaan legaal geschoten. Er is namelijk een overschot aan ganzen, waardoor gewassen beschadigd raken en het noodzakelijk is dat het aantal ganzen wordt teruggebracht. De Dierenambulance is echter niet tevreden over de manier waarop gejaagd wordt. “De jagers schieten regelmatig verkeerd, waardoor een gans gewond verder vliegt en vervolgens verderop dood neerstort. Wij mogen hem vervolgens weer op gaan halen. Bovendien kan het behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo’n dier wil je niet op je hoofd krijgen. Als jagers schieten, moeten ze het goed doen en niet half,” vindt Pellikaan.

Zorgvuldig

Ad Kooij van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA) kijkt er genuanceerder tegenaan. Hij is lid van de vogelwerkgroep en daarnaast gemeenteambtenaar bij de buitendienst van de gemeente Alblasserdam. Vorig jaar moest hij twee gesneuvelde ganzen opruimen die in het dorp waren gevonden. Toch maakt hij jagers geen verwijten. Op persoonlijke titel zegt hij: "Als er een gans komt overvliegen is er altijd een risico dat je het beest niet goed raakt. Maar ik geloof zeker dat jagers zorgvuldig werken, want zij zitten niet te wachten op negatieve publiciteit."

Schade

"Dat er te veel ganzen zijn, daar is bijna iedereen het wel over eens", zegt Kooij. "Het aantal ganzen zorgt niet alleen voor veel schade bij boeren, maar gaat ook ten koste van de natuurwaarden. Het Boezemgebied bij Kinderdijk gaat hollende achteruit. Dat komt voor een groot deel doordat ganzen de riettopjes eten. Het riet kalft af, waardoor het aantal purperreigers afneemt. Deze reigers broeden namelijk in overjarig riet."

Tranen

Kooij heeft er begrip voor dat boeren de ganzen bestrijden. "Je zult maar boer zijn en dagelijks zevenhonderd ganzen op je land hebben. Dan kun je wel opdoeken. Ik heb boeren met de tranen in de ogen zien staan."

Ganzenvlees

Wat deed Kooij vorig jaar met de ganzen die hij moest opruimen? "Die gingen de vuilnisbak in en naar de vuilverbranding. Nee, ik heb ze niet opgegeten want ik wil er zeker van zijn dat een dier gezond is. Dan had ik ze eerst moeten laten onderzoeken. Maar als ik zeker zou weten dat het een gezonde gans betreft eet ik hem lekker op. Ganzenvlees is heerlijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden