Afbeelding

Beroemd Alblasserdams Huis van Zessen zoekt vrijwilligers

Algemeen 244 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op het adres West-Kinderdijk 89 in Alblasserdam staat een pand met een kanariegele voordeur en knalrode luiken. Er zit een verhaal aan vast.

In het huis van de Alblasserdamse wethouder Balten van Eesteren en zijn vrouw werd in 1897 een bijzonder getalenteerd jongetje geboren: Cornelis van Eesteren. Cornelis ontwikkelde zich tot een architect van naam en faam. Tegelijkertijd met een tentoonstelling in een Amsterdams museum dat aan hem is gewijd, opent er in oktober een expositie in het Alblasserdamse Huis van Zessen dat hij ontwierp.

Licht en lucht

Wat was er zo bijzonder aan deze architect uit de Alblasserwaard? Die vraag kan architectuurhistoricus Barbara Laan uit Zeist beantwoorden. Ze is door de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting uit Den Haag ingehuurd voor het inrichten van de tentoonstelling in Alblasserdam. Eerder transformeerde ze een woonhuis in Rotterdam tot museumwoning. Ze vertelt: “Van Eesteren was een architect uit de periode van het nieuwe bouwen: het functionalisme. Deze stroming ging heel erg uit van de functie van het gebouw, wilde zoveel mogelijk licht en lucht in gebouwen en in de opzet van steden. Veel groen, zo min mogelijk versieringen. Een gebouw moest voor zichzelf spreken.”

Weduwe Van Zessen

Van Eesteren ontwierp het huis op West-Kinderdijk 89 voor de weduwe Burgerina van Zessen-Stout. Over haar is bij de organisatie van de expositie erg weinig bekend. Barbara hoopt dat er mensen zijn die meer over deze vrouw kunnen vertellen. “Wat me fascineert is dat deze gewone middenstandsvrouw in een ultramoderne woning wilde wonen. Ze was al over de zestig toen ze hier haar intrek nam. Haar man had een kruidenierswinkel, verderop aan de dijk. Mogelijk heeft zij de winkel na de dood van haar man nog enige jaren voortgezet. Zelf overleed ze in 1936. ”

Gerrit Rietveld

De Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting heeft het Huis van Zessen in 1990 laten restaureren door Bertus Mulder, de man die ook het Rietveld Schröderhuis van de beroemde architect Gerrit Rietveld restaureerde. In de woning werden de meubels geplaatst die altijd bij Cornelis van Eesteren in huis stonden. Waarschijnlijk moet voor de bedden een ander plekje gezocht worden, om ruimte te maken voor de expositie.

Van Doesburg

Wat krijgen bezoekers straks op de tentoonstelling in het Huis van Zessen te zien? Barbara: “De tentoonstelling gaat over de samenwerking tussen Van Eesteren en beeldend kunstenaar en dichter Theo van Doesburg. Van Doesburg introduceerde Van Eesteren in het gedachtegoed van De Stijl, een stroming die ontstond in de periode van het  Nieuwe Bouwen. Van Eesteren beschreef zijn kennismaking met Van Doesburg en De Stijl als een kantelmoment in zijn leven."

Bezoek op afspraak

De tentoonstelling in het Huis van Zessen opent officieel op zaterdag 5 oktober, tegelijk met die in het Amsterdamse Van Eesterenmuseum. Met een bus worden gasten van Amsterdam naar Alblasserdam gebracht. Vanaf zondag 6 oktober kan het grote publiek er terecht, op afspraak.

Parijse tentoonstelling

"Van Doesburg en Van Eesteren hadden samen een productieve tijd en hebben ook aan het Huis van Zessen samengewerkt. Bijzonder is dat ze tijdens de bouw niet aanwezig waren; ze zaten toen in Parijs om de later beroemd geworden Stijl-tentoonstelling voor te bereiden. De tekeningen had Van Eesteren meegenomen naar Parijs. Vanuit Parijs stuurden Van Eesteren en Van Doesburg aanwijzingen voor de schilder naar Alblasserdam.”

Rondleidingen

Greet Meijdam beheert het Huis van Zessen. Ze woont ernaast en leidt groepen rond in de woning. “Er komen hier regelmatig architecten, ook architecten die nog les van Van Eesteren hebben gehad”, vertelt Greet. Als straks de tentoonstelling van start gaat, heeft ze hulp nodig. Barbara is daarom op zoek naar vrijwilligers die bezoekers willen ontvangen en rondleiden. Mensen die als vrijwilliger iets willen betekenen voor het Huis van Zessen of die iets kunnen vertellen over Burgerina van Zessen-Stout, kunnen mailen naar: contact@huisvanzessenalblasserdam.nl.

Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september, Open Monumentendag, is het Huis van Zessen gratis toegankelijk. De tentoonstelling is er dan nog niet, wel zijn de strakke, tijdloze meubels te zien, het bijzondere kleurenpalet en de grote ramen. En natuurlijk de tekentafel waarop Van Eesteren zijn beroemde ontwerpen maakte.

Voor meer informatie: http://www.huisvanzessenalblasserdam.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden