Afbeelding

Zeventiende-eeuwse wijk ontdekt bij opgravingen in Meerkerk

Algemeen 257 keer gelezen

MEERKERK • Archeologen hebben in de Tolstraat in Meerkerk een oude wijk uit de 17e eeuw ontdekt. Er zijn huisplattegronden gevonden, buiten- en binnenmuren, vloeren, stookplaatsen en resten van een oude smederij.

De archeologische vondsten zijn gedaan door SOB Research op de locatie van Zwijnenburg Mode. Daar wordt momenteel gewerkt aan een grote uitbreiding van de winkel. Bij de ondergrondse sloop van het pand werd de archeologische vondst gedaan.

Toen er werd begonnen met de bouw werd aangenomen dat de oude bebouwing volledig verloren was gegaan toen er in de tweede helft van de 20e eeuw nieuwbouw werd gerealiseerd. Maar bij de ondergrondse sloop van het pand bleek toch dat er heel oud materiaal verstopt zat.

Schiereiland

Het gaat om resten van een wijk in Meerkerk, bestaande uit een huizenblok van zeven huizen. De voormalige wijk lag op een kunstmatig schiereiland, dat vermoedelijk werd aangelegd in het midden van de 17e eeuw, tijdens de aanleg van de aansluiting van het Merwedekanaal op het Oude Zederikkanaal. Hier werd vroeger ook tol geheven.

Middeleeuwen

Het zou zelfs kunnen dat het schiereiland nog veel eerder werd aangelegd en dat archeologen ook nog bebouwingsresten uit de Late Middeleeuwen kunnen worden aangetroffen. Jente van den Bosch, directeur van SOB Research: “We zijn nog niet klaar met de opgravingen. Misschien zit er onder het materiaal dat we nu gevonden hebben nog oudere bebouwing uit de middeleeuwen.”

Opvallend

Volgens Van den Bosch is de opgraving opvallend te noemen voor de Alblasserwaard. “Het is de eerste keer dat in Meerkerk een deel van het oude dorp wordt opgegraven. Meestal worden in Nederland bij opgravingen waar resten uit deze periode worden aangetroffen alleen individuele huizen, of enkele huizen aangetroffen en opgegraven. Bovendien is alles heel goed bewaard gebleven en dat is bijzonder. In de 20e eeuw is de oude fundering gebruikt om de nieuwe huizen op te bouwen. ” In de Tolstraat hebben vroeger in ieder geval een smid en een goudsmid gezeten.

Open dag

De opgravingslocatie is op zaterdag 31 augustus open voor publiek. Tussen 13:00 en 16:00 uur worden de voorlopige resultaten van het archeologisch onderzoek toegelicht. Daarna kan Zwijnenburg Mode weer verder met de bouw. Van den Bosch: “Van de archeologische vondsten blijft zo veel mogelijk op z’n plek in de Tolstraat. De nieuwe bouw komt daar gewoon bovenop. Dat is uit archeologisch oogpunt gebruikelijk. Alleen moet er wel een stuk muur weggehaald worden, omdat daarop de heipalen van het nieuwe pand moeten komen.

Bouw

De opgraving wordt binnen twee weken afgerond. De bouw heeft hierdoor nagenoeg geen vertraging opgelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden