Afbeelding

Waterschap Rivierenland klaar voor dijkwerkzaamheden in Alblasserwaard

Algemeen 80 keer gelezen

ALBLASSERWAARD - Rijkswaterstaat heeft deze week ruim 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor  het dijkverbeteringsproject Kinderdijk- Schoonhovenseveer, inclusief planvoorbereiding, grondverwerving en optredende risico’s.

Met dat de financiën zijn geregeld, is het project ook definitief gegund: de aannemerscombinatie De Vries en Van de Wiel/Martens Van Oord/Mourik Groot-Ammers gaat dit werk uitvoeren. De officiële start is gepland in het voorjaar van 2014.

Daarnaast is ook de inspraakprocedure bijna ten einde, meldt Waterschap Rivierenland in een persbericht: 'Na de ter inzage legging van de dijkverbeteringsplannen zijn er slechts vier beroepen ingesteld bij de Raad van State.'

Grote impact omgeving

Tot ongeveer halverwege 2013 is het waterschap bezig geweest met de planvorming voor de dijkverbetering. Om een zo goed mogelijke oplossing voor de dijkverbetering te realiseren, heeft het waterschap een lang proces achter de rug, waarin ze zoveel mogelijk rekening hebben gehouden met de belangen en wensen vanuit de omgeving. Want langs deze dijk wonen en werken veel mensen: ruim 450 huishoudens en diverse bedrijven krijgen direct te maken met de uitvoering van dit project.

Ook de maatregelen die worden toegepast, hebben veel impact in de omgeving. Er worden brede bermen aangelegd:  dit betekent dat er ruim vijftig woningen gesloopt gaan worden. Een aantal bewoners kiest voor herbouw van hun woning, een aantal verhuist.

Herbouw van woningen

De her te bouwen woningen worden opvijzelbaar gebouwd, waardoor een toekomstige dijkverbetering makkelijker uitvoerbaar is. Verder  worden er constructies in de grond gebracht om de dijk de benodigde stabiliteit te geven en woningen te sparen.

Planning

Rond het voorjaar van 2014 start de officiële uitvoering van het plan. Het is de bedoeling dat in 2016 de dijk weer voldoet aan de veiligheidsnormen, zodat het project in 2017 opgeleverd kan worden.

Klimaatdijk

Binnen het plan wordt over een beperkt gedeelte een klimaatdijk aangelegd. Dit is een dijk die circa 100 keer sterker is dan de huidige norm en waarop woningbouw mogelijk is. De klimaatdijk ligt ter hoogte van de kern Streefkerk en grenst voor het grootste gedeelte aan de jachthaven. Samen met de gemeente Molenwaard en de Jachthaven Streefkerk is dit plan tot stand gekomen.

Het waterschap en de gemeente bekijken nu welke mogelijkheden er in Streefkerk zijn voor de eventuele bouw van woningen op deze klimaatdijk. 'Formeel staat de ontwikkeling van woningbouw op de klimaatdijk los van het dijkversterkingsplan. Het bestemmingsplan dat nu in procedure is, regelt uitsluitend de ‘groene’ klimaatdijk. Voor de woningontwikkeling op de klimaatdijk wordt een afzonderlijk plan opgesteld.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden