Afbeelding

Sociale wijkteams sleutel in nieuwe werkwijze zorg

Algemeen 369 keer gelezen

REGIO • De samenwerkende zes gemeenten Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Zorgverzekeraar VGZ en het Zorgkantoor gaan intensief samenwerken.

Namens de samenwerkende gemeenten geeft wethouder Hans Freije aan dat de focus voor een groot deel ligt op preventie. De sleutel van de nieuwe werkwijze ligt bij de sociale wijkteams. Ondersteuningsvragen van inwoners worden in de toekomst niet meer door verschillende hulpverleners afzonderlijk opgepakt. Door het koppelen van zorg en welzijn en door de verschillende geldstromen bij elkaar te brengen, kan er in de toekomst vanuit één wijkbudget passende ondersteuning geleverd worden. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de professional die in de wijk werkt.

Ondersteuning op maat

Het uitgangspunt is dat inwoners ondersteuning krijgen die aansluit bij de manier waarop zij willen leven en deelnemen aan de samenleving. Inwoners krijgen binnen het sociaal wijkteam één aanspreekpunt. Thuis aan de keukentafel wordt de ondersteuningsvraag besproken en bekijken de professional en de inwoner samen welke oplossingen er zijn.

Uitgangspunt is daarbij altijd wat de bewoner zelf nog kan, eventueel met hulp van diens directe omgeving. Want in het eigen sociale netwerk of de wijk is vaak al heel veel op te lossen. Op die manier worden zorg en welzijn effectief met elkaar verbonden. Alleen als het echt noodzakelijk is, wordt professionele ondersteuning ingeschakeld.

Samen verantwoordelijk

Bart Verhulst van zorgverzekeraar VGZ geeft aan dat ook invulling wordt gegeven aan verbinding met eerstelijnszorg, zoals huisartsen. “Oplossingen zijn vooral van algemene aard, maar waar nodig wordt opgeschaald naar speciale aandacht.

Door de betrokkenheid van welzijn en zorg in het wijkteam wordt medische problematiek tijdig gesignaleerd en verbonden met de huisarts. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de professionele zorg en ondersteuning bij die mensen terecht komt die het ook echt nodig hebben.”

Bewust

“Zorgverzekeraar VGZ  kiest bewust voor een gezamenlijke aanpak met gemeenten. Door de brede samenwerking in de wijkteams én door het betrekken van inwoners bij hun hulpvraag kunnen we hierop beter inspelen. Samen vinden we nieuwe oplossingen voor hulpvragen en inwoners worden sneller en beter geholpen,” aldus Jan Slappendel, manager zorgkantoren VGZ.

Afspraken

Het convenant met daarin de afspraken is maandag ondertekend. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwerking op de overheveling van de AWBZ (extramurale begeleiding, persoonlijke verzorging en jeugdzorg), wijk- en buurtgerichte zorg en ondersteuning, ouderengezondheidszorg (waaronder dementie), scheiden van wonen en zorg, het verbinden van preventieketens en het verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen groepen met een lage en hoge sociaaleconomische status.

Het doel: mensen langdurig in hun eigen omgeving helpen waardoor zijlanger zelfstandig en zelfredzaam kunnen leven. Dit door de omgeving te mobiliseren, door innovatieve werkwijzen te ontwikkelen en door de (groei van de) kosten van de Wmo, ZvW en Awbz terug te dringen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden