Afbeelding

AV scoort goed bij bezuinigingen in waterketen

Algemeen 76 keer gelezen

VIANEN • De gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zitten in de subtop waar het gaat om de bezuinigingen in de waterketen. Dat liet burgemeester Wim Groeneweg van Vianen weten tijdens het wekelijkse persgesprek.

Om forse lastenverhogingen voor bedrijven en burgers te voorkomen, moet de komende 20 jaar in totaal 460 miljoen euro worden bezuinigd op de waterketen – ondermeer waterleiding, riolering en zuivering. Gemeenten en waterschappen moeten daarvan 380 miljoen voor hun rekening nemen, de waterleidingbedrijven hoesten het resterende deel op.

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hebben negen gemeenten – waaronder Vianen – en waterschap Rivierenland afspraken gemaakt om hun deel van de bezuinigingen te leveren. Dat moet vooral gebeuren door samenwerking, efficiencyverbetering en het beter afstemmen van maatregelen. Alblasserdam is voorlopig afgehaakt en kijkt voor dit onderwerp in de richting van de Drechtsteden.

Visitatiecommissie

Omdat de minister zeker wil weten dat de beoogde bezuinigingen daadwerkelijk worden gehaald, is een visitatiecommissie samengesteld onder leiding van oud-minister - en voormalig Commissaris van de Koningin in Zeeland - Karla Peijs. Uit een toets van de commissie blijkt dat iedereen weliswaar hard aan het werk is, maar dat 65% van de gemeenten de beoogde bezuiniging niet haalt. Ongeveer 20% is ‘aardig op toeren’ met goede en haalbare plannen en de resterende vijftien procent wordt gezien als voorloper.

Tevreden

De AV-gemeenten zitten bij de 20% en vormen als het ware het voorste deel van het peloton. “Daar zijn we best tevreden mee. De samenwerking is goed, maar eerlijk gezegd: als het aan ons had gelegen, hadden we nog meer gedaan. Als Vianen vinden wij de maatregelen nog te vrijblijvend en te summier. Maar we doen het met elkaar en dus ben je afhankelijk van andere partijen”, beseft Groeneweg.

Toch overheerst de tevredenheid. “Onze maatregelen zijn concreet, goed te controleren en ook nog eens ‘in de tijd gezet’. We doen het kortom gewoon goed.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden