Afbeelding

Koek & Zopie moet 100 meter van stempelpost staan

Algemeen 83 keer gelezen

REGIO • Een vergunning hoeven mensen niet aan te vragen als ze in Molenwaard een koek & zopie op het ijs willen zetten. Maar ze moeten wel 100 meter bij stempelposten vandaan blijven.

Herman van Hoorne, bestuurslid van de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard, vroeg dinsdagavond tijdens de raadsvergadering aandacht voor de veiligheid op het ijs. “Tijdens de laatste Molentocht in 2012 ontstonden er gevaarlijke situaties op het ijs door de grote groei van het aantal koek & zopies. Vooral bij stempelposten krijg je een te grote belasting van het ijs.”

Probleem

Aanleiding voor Van Hoorne om zijn stem te laten horen was de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (apv). Van Hoorne: “In de nieuwe apv staat alleen dat koek & zopies 200 meter van horecagelegenheden moeten staan. Maar de minimale afstand van een stempelpost is een vereiste wat ons betreft. Dit is een serieus probleem.”

Handhaven

Raadsleden vroegen zich nog even af of de kraampjes met eten en drinken niet beter met een evenementenvergunning gereguleerd kunnen worden.  Corné Egas (SGP): “Anders moeten agenten de hele route afrijden om te handhaven.” Burgemeester Dirk van der Borg vond regulering via vergunningen niet handig. “Het is niet de Stichting Schaatsmolentochten die de kraampjes plaatst. We kunnen de apv wijzigen: koek & zopies moeten 50 meter van een brug staan en 100 meter van een stempelpost en mogen de veiligheid niet in gevaar brengen.”

Niet overreguleren

Van Hoorne vroeg nog om ook te vermelden dat de kraampjes onderling een goede afstand moeten bewaren, maar zover wilde Van der Borg niet gaan. “We moeten niet overreguleren.” Bert Moret (VVD): “Mensen die met kraampjes het ijs op gaan, moeten we op de consequenties wijzen.”

In de gemeenten Giessenlanden en Alblasserdam moeten mensen wel een vergunning aanvragen voor een koek & zopie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden