Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Oasen hangt vleermuiskastjes op bij Kikkerpoel in Nieuw-Lekkerland

  •   keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • In het moerasbos van natuurgebied De Kikkerpoel in Nieuw-Lekkerland liet drinkwaterbedrijf Oasen onlangs zes vleermuiskastjes plaatsen.

Natuur- en Vogelwacht de Alblasserwaard heeft de kastjes voor Oasen opgehangen. Door het plaatsen van de kastjes hebben de vleermuizen meerdere plekken om te verblijven. Op deze manier hoopt Oasen de dieren te beschermen en er zo voor te zorgen dat ze ook op lange termijn rondom De Kikkerpoel te vinden zijn.

De Natuur- en Vogelwacht hing drie verschillende kastjes op: vier platte vleesmuiskastjes, één universele kast en één kraamverblijf.  Het kraamverblijf is een grote vleermuiskast met meerdere ruimtes. Deze ruimtes staan in verbinding met elkaar, zodat de vleermuizen zich tussen de kamers kunnen bewegen. De kastjes hangen drie meter hoog, op plaatsen met weinig takken. Zo kunnen de dieren makkelijk in- en uitvliegen.

Voorkeuren

Er zijn verschillende kastjes geplaatst, omdat elke soort zijn eigen voorkeuren heeft. In de omgeving van De Kikkerpoel komen vijf verschillende soorten voor: de laatvlieger, de ruige dwergvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de meervleermuis en de watervleermuis.

Er wordt regelmatig gekeken met een batdetector of de vleermuizen gebruik maken van de kastjes en welke soorten dit zijn. Als de kastjes niet worden gebruikt, worden ze verplaatst naar een betere locatie.

 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten