Afbeelding

Goud en brons op WK voor sportvisser Arjan Klop

Sport 113 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Sportvisserij Nederland huldigde deze week de gouden Nederlandse ploeg die deelnam aan de wereldkampioenschappen zoetwatervissen in het plaatsje Prelog in Kroatië. Arjan Klop uit Groot-Ammers, al jaren uitkomend in de topcompetitie, maakte deel uit van de ploeg van vijf sportvissers. In het persoonlijk klassement pakte hij de bronzen medaille.

In de afgelopen twintig jaar heeft dit WK met deelname van een groot aantal Europese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse landen een echt mondiaal karakter gekregen. “En in dit, zeg maar WK-nieuwe-stijl, heeft Nederland voor het eerst het kampioenschap behaald”, vertelt de 32-jarige Ammerse topper trots.

“De zilveren medaille in het persoonlijk klassement ging naar mijn teamgenoot Stefan Altena. Dus we waren behoorlijk succesvol. Onze coach kreeg van Sportvisserij Nederland de gouden speld uitgereikt. Wij ontvingen de zilveren speld.”

Strategie

De geboren en getogen Brabander die thuis het sportvissen met de paplepel kreeg ingegoten, is werkzaam bij een groothandel in hengelsportartikelen in het Belgische Meer. Zeker acht maanden per jaar is hij intensief bezig met het wedstrijdvissen. En dat is, zo begrijpen we, zeker geen kwestie van alleen maar ingooien en afwachten. Op tijd van strategie veranderen als de vis niet bijt. De weersituatie goed beoordelen. Het juiste voer gebruiken. Maar vooral oefenen, heel veel oefenen. 

Dat hij in Alblasserwaard terechtkwam, had alles te maken met zijn lief die in Langerak woonde.

Fysiek zwaar

Overigens bleek het wedstrijdwater in Prelog, waar op Amerika na toch al met al 38 landenteams aan de waterkant verschenen, bepaald niet makkelijk. Arjan Klop: “Het had weken achtereen geregend, dus je moest heel diep vissen in hard stromend water. Met een lat van dertien meter die je na elke drie meter opnieuw moest ingooien, was het fysiek behoorlijk zwaar.”

Barbeel

Het team, dat vijf dagen in het wedstrijdwater had geoefend, deed het zowel op de eerste als tweede wedstrijddag voortreffelijk. Na de eerste dag ging men aan de leiding en de voorsprong werd op dag twee niet meer uit handen gegeven. Onder meer omdat Arjan een kanjer van een barbeel wist te vangen.

“Super”, vertelt hij. “Een barbeel van 4,6 kilo. Daar ben ik wel meer dan een half uur mee bezig geweest. Met zo’n honderdvijftig toeschouwers achter me. Toen ik hem in mijn leefnet had, heb ik eerst een flesje drinken genomen. Ik was bekaf.”                      

Intussen heeft zijn sport hem al in heel wat  landen gebracht. Het WK 2015 wordt in Slovenië gehouden en het EK waarschijnlijk in Wit Rusland. Arjan Klop hoopt ook daar weer bij te zijn.

Ed van Tuijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden