Afbeelding

Gondelvaart van Alblasserdam volgt het grote voorbeeld

Algemeen 58 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Gondelvaart van afgelopen september was een groot succes, maar om er een blijvend succes van te maken, zijn de organisatoren bezig met verbeteringen en veranderingen.

Op vrijdag 19 september 2014, tijdens het Havenfestival, werd er voor het eerst sinds jaren weer een Gondelvaart gehouden op het water van De Alblas. Er deden 33 bootjes mee, aangevuld met drie pontons met daarop muziekgroepen die het licht- en versierfeest opgevrolijkt hebben.

"Het was echt succesvol. Er deden veel meer deelnemers mee dan we verwacht hadden en de variaties versieringen was enorm. Er stonden ook heel veel mensen langs de kant te kijken. We hebben veel positieve reacties gekregen", vertellen Arie den Boer en Jan van Stenis van het organisatiecomité.

Verbeteringen

Ze willen in hun nieuwe plannen met de Gondelvaart graag voortborduren op het succes van 2014, maar beseffen dat er dan enkele verbeteringen aangebracht moeten worden. Het was bijvoorbeeld bij de start zo overweldigend druk, dat niet alle deelnemers een nummer uitgereikt gekregen heeft. "Ze konden niet allemaal aanmeren", blikt Den Boer terug. De volgende keer wil hij het zó organiseren dat iedereen tijdig zijn nummer krijgt, zodat er geen vertraging of verwarring is.

Daarnaast kwamen enkele boten met motorpech vast te zitten. Daardoor liep de tocht vertraging op en was de aankomst bij de Dam in Alblasserdam meer dan een uur later dan gepland. Ook de verlichting liet te wensen over. "We zouden eigenlijk muziek moeten laten klinken bij het aankomstpunt, zodat het daar wat feestelijker wordt. Ook moeten we er bij het eindpunt voor zorgen dat iedereen met zijn bootje goed kan keren."

Draaiboek

Met de ervaringen van het afgelopen jaar zijn de organisatoren van de Alblasserdamse gondelvaart te rade gegaan bij hun collega's in Giessenburg. Daar wordt al tientallen jaren een zeer succesvolle Gondelvaart gehouden. "We hebben bijvoorbeeld hun draaiboek gekregen", glunderen Den Boer en Van Stenis. "We zullen niet alles daaruit overnemen, want hun situatie is iets anders dan die van ons, maar het zal ons enorm helpen om verbeteringen aan te brengen. Zo hebben zij bijvoorbeeld boten rondvaren die kunnen ingrijpen bij calamiteiten. Zoiets moet er bij ons ook komen."

Om het andere jaar

Eén van de adviezen die Den Boer en Van Stenis meekregen, was om niet elk jaar een Gondelvaart te organiseren, maar om het andere jaar. "Er kan anders een 'Gondelvaart-moeheid' ontstaan", legt Van Stenis uit. "Daar waarschuwden ze ons vanuit Giessenburg voor. We hebben nu afgesproken dat we in het komende jaar opnieuw een Gondelvaart organiseren, als een vervolg op het eerste succes van 2014 én omdat het Havenfestival volgend jaar 25 jaar bestaat. In dat jubileumjaar willen we uiteraard graag de Gondelvaart houden."

Na 2015 zal de Alblasserdamse Gondelvaart om het andere jaar gehouden worden. De volgende editie is dan dus weer in 2017. "Dan lopen we precies om en om met de Giessenburgse Gondelvaart", weet Den Boer. "Op die manier is er maar één Gondelvaart per jaar in de Alblasserwaard."

Inschrijven

Alblasserdam en Oud-Alblas kunnen zich in 2015 dus gaan opmaken voor een nieuwe Gondelvaart. "We laten de inschrijving pas beginnen in februari", vertellen Den Boer en Van Stenis. "We moeten eerst maar genieten van de winter, met hopelijk weer een Molentocht!"

Maar daarna kunnen de voorbereidingen beginnen. "In het afgelopen jaar waren we eigenlijk vrij laat. Pas vlat voor de zomervakantie maakten we bekend dat er in september een Gondelvaart zou zijn. Daarom waren we bijzonder verrast met het grote aantal deelnemers en de mooie creaties die gemaakt zijn. Van sommige deelnemers hebben we toen al begrepen dat ze er de volgende keer zeker weer bij wilden zijn."

Voor meer informatie kunnen belangstellenden mailen met Arie den Boer via arie.den.boer@planet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden