Afbeelding

Lennert Breedveld blikt terug op hulpverlening in Nepal

Algemeen 118 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Improviseren, dat stond centraal tijdens ‘search and rescue’-missie van het Nederlandse USAR-team in Nepal, dat eind april zwaar getroffen werd door een aardbeving. Eén van de leden van het team, senior nurse Lennert Breedveld uit Bleskensgraaf, blikt in een interview in Het Kontakt terug.

Breedveld was actief als medisch coördinator in het base camp van USAR.nl in de Nepalese hoofdstad. “Ik zorgde voor de gezondheid van de teamleden én de honden. We hebben altijd een complete medische uitrusting bij zich voor de speurhonden. De honden zijn essentieel voor ons werk en worden dus zeker zo goed verzorgd als de mensen.”

Smeltkroes

De Bleskensgraver kwam in Nepal in een smeltkroes van werelden terecht. Canadezen, Indiërs, de Israëli’s met een compleet veldhospitaal, ingevlogen met drie Boeings. En dat terwijl hij een paar dagen eerder gewoon nog middenin de polders van de Alblasserwaard zat.

De ervaringen van zijn eerste USAR-missie hebben hem zeker veranderd. “Neem vluchtelingen. Je weet wat het zijn, maar als je ze echt tegenkomt, is dat zo anders. Dat valt niet te beschrijven. Mensen die je aanklampen: ‘Please, give us food, give us water.’ Bij aankomst in Nepal stonden er mensen te wachten op vliegtuigen om hen weg te halen, het maakte niet uit waarheen. Een moeder stond er met haar zoon. Bij haar zag ik de angst en radeloosheid in de ogen. Dan weet je pas echt wat het is om op de vlucht te zijn.”

Het volledige interview staat deze week in Het Kontakt. De foto's zijn gemaakt tijdens de hulpverleningsactie van USAR.NL in Nepal.

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden