Afbeelding

'Niets mooier dan winnen in eigen huis'

Sport 82 keer gelezen

NOORDELOOS • De damesafdeling van wielerclub Jan van Arckel is woensdagmiddag 19 augustus gastvrouw voor de nationale wielrentop van Nederland. De bijna 31 kilometer lange ploegentijdrit is onderdeel van de negen onderdelen tellende clubcompetitie van de KNWU. De damesploeg van Jan van Arckel staat bovenaan in het tussenklassement en wil die positie op eigen terrein verstevigen.

“Daar gaan we wel voor”, lacht Jeanne Korevaar (18). “Het zou ook moeten kunnen, we hebben gewoon een goede ploeg en niets is mooier dan thuis winnen.”

Haar Tienhovense ploeggenote Corine van der Zijden (19) knikt instemmend. “Maar het is niet eenvoudig om in een groepje van zes rensters te rijden. Je moet elkaar constant aflossen. En als er eentje sterker is dan de rest, dan is het niet bedoeling dat die renster snoeihard rijdt maar iets langer kopwerk verricht.”

Een echte tactiek is nog niet doorgesproken, maar dat zit wel in de planning. “Het parcours van precies 10 kilometer hoeven wij niet te verkennen, we kennen natuurlijk elk stukje asfalt in de polder tussen Noordeloos en Ameide. Maar dat geldt niet voor onze andere collega’s Winanda Spoor, Marjolein van ’t Geloof, Eva Buurman en Judith Bloem. Bovendien is het ook verstandig om de volgorde in de ploeg door te spreken en als het kan ook even een paar rondjes met elkaar te oefenen. Want als je dat niet doet en je moet in zo’n tijdrit misschien wel 100 keer aanpikken, dan zit je aan het eind wel goed kapot”, voorspelt Jeanne.

Overigens is de Ammerse deze wedstrijd gastrenster. “Sinds twee maanden rijd ik voor Rabobank-Liv, maar ik ben nog steeds lid van Jan van Arckel. Volgens de regels van de KNWU mag ik de eerste twee jaar nog voor mijn eigen vereniging uitkomen en dat doe ik graag”, aldus Korevaar.

Sneeuwbaleffect

Teammanager Frieda Wallaard geniet van haar pupillen en niet in de laatste plaats van de hedendaagse aandacht voor het vrouwenwielrennen. “Bij Jan van Arckel zijn we in 2005 gestart met aparte trainingsavonden en namen we voor het eerst ook deel aan wedstrijden. Onze inspanningen vielen op, ook omdat er in Nederland nauwelijks aandacht was voor het vrouwenwielrennen. Van lieverlee meldden zich steeds meer meiden aan en nu zijn we uitgegroeid tot een van de grootste damesafdelingen van het land. We rijden nu met dik twintig meiden, die overal vandaan komen. Net als onze huidige ploegleider Wim Kruis, die in Wezep woont. Onze goede uitstraling werkte als een sneeuwbaleffect en op dit moment zijn we een opleidingsinstituut voor de profploegen in Europa.”

Plezier terug

Corine van der Zijden en Jeanne Korevaar zijn daarvan sprekende voorbeelden. De Tienhovense kijkt daarbij wel zuinigjes. “Begin dit jaar ben ik overgestapt naar het kleine Duitse Feminine Cycling Team. Maar dat was geen succes en daarom heb ik mij niet zo lang geleden weer aangemeld bij Jan van Arckel. Dat bevalt als vanouds. Ik ga proberen de draad  weer op te pakken en vooral het plezier terug te krijgen in het wielrennen”, aldus de voormalig Nederlands en Europees juniorenkampioene tijdrijden.

Er wordt gestart aan de Kerkweg in Noordeloos en vervolgens worden er drie rondjes van 10 kilometer gereden door de polder. Frieda Wallaard: "Het belooft, met dank aan 60 vrijwilligers, een waar spektakel te worden. Komt dat zien, zou ik zeggen.”

Theo Sprong

* Het volledige interview is donderdag 13 augustus te lezen in Het Kontakt editie Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden