• Met de juiste voorzieningen en goed beleid wil Molenlanden iedereen laten meedoen in de samenleving.
• Met de juiste voorzieningen en goed beleid wil Molenlanden iedereen laten meedoen in de samenleving. Foto: 123rf.com

Molenlanden hoort bij koplopers met inclusieagenda voor inwoners met beperking

Algemeen 609 keer gelezen

MOLENLANDEN • Volgens het VN-verdrag Handicap moet elke gemeente ervoor zorgen dat ook inwoners met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Molenlanden hoort bij de eerste negentig gemeenten die hiervoor een zogenoemde inclusieagenda opstellen.

Alle 344 Nederlandse gemeenten zijn verplicht zo’n inclusieagenda op te stellen. Het VN-verdrag dat hierover gaat stamt uit 2016. 

Budget
Burgemeester en wethouders van Molenlanden willen voor de uitvoering van de inclusieagenda per jaar 59.500 euro beschikbaar stellen, voor de jaren 2022 tot en met 2024. Uiteindelijk moet het thema zo ingebed zijn in de bedrijfsvoering dat geen apart beleid meer nodig is.

Aanjager
Molenlanden gaat een aanjager aanstellen die het thema intern en bij maatschappelijke partners onder de aandacht zal brengen. Burgemeester Theo Segers: “Voor ongeveer vijfduizend inwoners van Molenlanden is het niet zo eenvoudig om mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van begraafplaatsen: met een rolstoel over een grindpad, ik geef het je te doen. Als we gaan herinrichten, moeten we dat misschien anders oplossen. Of we kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er rolstoelen beschikbaar zijn met dikke banden. Het gaat om inclusief denken.”

Niet zielig
De gemeente gaat in gesprek met ervaringsdeskundigen en kreeg al advies van onder andere de Seniorenraad en Zedje, adviesorgaan voor het gehandicaptenbeleid in Molenlanden. Ook burgemeester Segers ging in gesprek met de doelgroep. Segers: “Ik heb mensen gesproken die in korte tijd in een rolstoel belandden. Zij vertelden me: ‘Wij zijn niet zielig’. Die ontmoeting maakte indruk op me.”

Bewustwording
Tijdens eerder contact met de gemeente benoemden mensen uit de doelgroep het belang van bewustwording, fysieke toegankelijkheid, goede communicatie en informatie en inclusief onderwijs, zodat kinderen met bijvoorbeeld het syndroom van Down in een reguliere basisschool een plek krijgen.

Aantallen
Tijdens het maandelijkse persgesprek somde Segers op om hoeveel mensen het in de inclusieagenda gaat. “We hebben 2.175 mensen met een mobiliteitsbeperking, 750 mensen hebben een visuele beperking en 1.950 mensen hebben een auditieve beperking, van wie 50 mensen doof zijn. Er hebben 700 inwoners een psychiatrische aandoening, 360 mensen hebben een verstandelijke beperking, 420 mensen verplaatsen zich in een rolstoel, 174 met een scootmobiel en 96 met een driewielfiets.”

Besluit raad
De gemeenteraad van Molenlanden neemt op dinsdagavond 22 februari een besluit over de inclusieagenda en het gevraagde budget.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden