De JOP in Nieuwpoort in 2017.
De JOP in Nieuwpoort in 2017. Foto: Marijke Verhoef

Genoeg ideeën voor ontmoetingsplekken jongeren; raad Molenlanden nu aan zet

Algemeen 1.435 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het gemeentebestuur van Molenlanden heeft in het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar het realiseren van extra ontmoetingsplekken voor jongeren. De gemeenteraad is nu aan zet om te bepalen hoeveel er daadwerkelijk moeten komen, want er zit een kostenplaatje aan vast.

Op 13 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Molenlanden unaniem de motie ‘In ieder dorp of stad een jeugdhonk of jeugdsoos’ aangenomen. In het afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de behoefte voor ontmoetingsplekken voor jongeren van elf tot vijftien jaar.

In iedere kern is er behoefte onder de doelgroep om elkaar te ontmoeten. De mate waarin deze behoefte ervaren wordt, verschilt wel per kern en jongere. Dit is vaak ook afhankelijk van wat er al georganiseerd wordt.

Volgens het onderzoek zouden er ontmoetingsplekken gerealiseerd of doorontwikkeld kunnen worden in de volgende kernen: Arkel, Groot-Ammers, Bleskensgraaf, Giessenburg, Hoogblokland/Hoornaar, Langerak/Nieuwpoort, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk.

De behoefte is lager in de volgende kernen, maar ook daar bestaat er wel een behoefte om samen te komen: Brandwijk, Giessen-Oudekerk, Ottoland/Goudriaan, Kinderdijk, Molenaarsgraaf, Noordeloos, Schelluinen en Wijngaarden. In verschillende kernen lopen al initiatieven of zijn er al initiatieven gerealiseerd. In veel kernen is er kerkelijk jeugdwerk of zijn er andere activiteiten.

Daarnaast lopen in een aantal kernen allerlei initiatieven. Het gaat dan om de dorpen Arkel, Bleskensgraaf, Giessenburg, Goudriaan, Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland en Ottoland.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er ook eventuele koppelingen gemaakt kunnen worden qua kernen. Niet in iedere kern hoeft dan een jeugdontmoetingsplaats gerealiseerd te worden, maar dit kan dan gecombineerd worden met de omliggende gemeenten.

De kosten voor het realiseren van een ontmoetingsplek zijn onder andere afhankelijk van de locatie, de beschikbare vrijwilligers en de specifieke behoefte. Daarnaast zal elke extra ontmoetingsplek ook iets betekenen voor de ureninzet van het jongerenwerk. Zij zullen ook op deze plekken regelmatig aanwezig moeten zijn. Gemiddeld zal het per kern ongeveer om een bedrag van 25.000 gaan per jaar voor zaken als de huur van de locatie, inzet van het jongerenwerk, ondersteuning door vrijwilligers en een activiteitenbudget. 

Daarnaast zijn er ook incidentele kosten voor de inrichting van een jeugdhonk en ambtelijke inzet. Geschat wordt dat dit 12.000 euro zal zijn. Verder wordt in deze berekening uitgegaan van het huren van een bestaande ruimte. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan worden de kosten uiteraard hoger.

Het is nu aan de raad van Molenlanden om te bepalen hoe zij verder invulling wil geven aan de resultaten van deze motie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden