Afbeelding
Foto: ASz

Albert Schweitzer ziekenhuis gaat aantal bezoekers controleren: geen discussie meer

Algemeen 1.928 keer gelezen

DORDRECHT • Te veel bezoekers van opgenomen patiënten houden zich niet aan de coronaregel van ‘één bezoeker per dag, wisselen niet toegestaan’. Het discussiëren daarover op de afdeling kost veel tijd en energie van verpleegkundigen. Daarom registreert het Albert Schweitzer ziekenhuis vanaf nu bij de entree op de locatie Dordwijk welke patiënt bezoek krijgt. Een tweede bezoeker op dezelfde dag wordt niet meer doorgelaten.

De controle bestaat eruit dat iedereen bij de draaideur de vraag krijgt waar hij/zij voor komt: voor een eigen polibezoek of onderzoek, of op visite bij een patiënt. In dat laatste geval wordt de bezoeker doorverwezen naar een speciaal ingerichte balie bij de receptie. Daar wordt het bezoek ingeschreven voor de betreffende patiënt. Ook wordt een oranje kaart meegegeven, die de bezoeker bij zich moet houden. Bij de liften en trappen naar de verpleegafdelingen moet de kaart worden getoond.

Toch proberen
Bezoekers die het ondanks deze maatregel toch proberen, of een sluiproute nemen, zullen daar geen succes mee boeken. Verpleegkundigen zijn geïnstrueerd om niet meer in discussie te gaan over de bezoekregels. Bij een tweede bezoeker aan het bed of de tweede van die dag, wordt onmiddellijk de hulp van de beveiliging ingeroepen. Het aantal beveiligers is hiervoor uitgebreid. Luistert de bezoeker ook niet naar de vordering van de beveiliger, dan wordt de politie gebeld om de bezoeker uitgeleide te doen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de politie.

Maatwerk
Voor patiënten die gaan overlijden, is de bezoekregel aanzienlijk ruimer. Bij deze patiënten mogen drie mensen tegelijk aanwezig zijn en zij mogen buiten het gebouw elkaar aflossen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in het aantal bezoekers.

Voor enkele afdelingen (waaronder de IC en de kinderafdeling) gelden afwijkende regels. De verpleging kan informatie verstrekken over uitzonderingen en ook over maatwerk, bijvoorbeeld wanneer de bezoekende persoon niet zelfstandig naar de afdeling kan. In alle andere gevallen gelden de reguliere bezoekuren van 10.00 tot 13.00 uur, alleen voor de eerste contactpersoon; en van 15.00 tot 20.00 uur, eventueel voor één andere bezoeker, alleen als de eerste contactpersoon die dag niet komt.

Streng
“Het klinkt heel streng en dat is het ook”, zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Maar na weken van discussies en vervelende confrontaties, willen we ons zorgpersoneel niet meer blootstellen aan gedoe dat de zorg verstoort. Het is geen leuke en geen makkelijke tijd voor iedereen. Het zou inmiddels duidelijk moeten zijn waarom wij zo min mogelijk mensen in de kliniek willen hebben. Als het niet anders kan dan zo, dan doen we dat. En uiteraard allemaal zo vriendelijk en soepel mogelijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden