Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Het hoe en waarom van opsluitbanden rond je bestrating

Algemeen 1.664 keer gelezen

Opsluitbanden: wat zijn het, wat kun je ermee en hoe gebruik je ze? 

In deze blog lees je alles over het hoe en waarom van opsluitbanden rondom je terras, looppad of oprit.

Wat zijn opsluitbanden?
Opsluitbanden zijn betonnen randen. Denk aan stoepranden en dan vaak in een kleiner formaat. Maar dat is afhankelijk van de toepassing. We noemen ze ook wel kantopsluiting.

Waarvoor gebruik je opsluitbanden?
Opsluitbanden zijn bedoeld om je bestrating ‘op te sluiten’. Je plaatst ze als kader, waarin je tegels, stenen of klinkers legt. Door en omranding te maken, zorg je ervoor dat de bestrating niet verzakt of verschuift. Zo voorkom je kieren en scheefliggende bestrating.

Welke opsluitbanden zijn er?
Er zijn opsluitbanden in verschillende formaten. De meeste soorten zijn verkrijgbaar in een antraciet kleur en een lichtgrijze kleur. De formaten bepalen waarvoor je de opsluitbanden kunt gebruiken.

Opsluitbanden voor terras en looppad
De meest gangbare soort opsluitband is 5 centimeter breed, 15 centimeter hoog en 100 centimeter lang. Dit formaat kun je gebruiken langs je looppaden en terras. Wil je een extra sterke omranding, pak dan opsluitbanden van 6 centimeter breed, 20 centimeter hoog en 100 centimeter lang.

Opsluitbanden voor opritten en parkeerplaatsen
Bij een zwaardere belasting, zoals bij je oprit of parkeervak, moet je sterkere opsluitbanden gebruiken. Het gewicht van een auto vraagt namelijk meer kracht om de bestrating op z’n plek te houden. Je hebt dan keuze uit een formaat van 8 centimeter breed, 20 centimeter hoog en 100 centimeter lang of van 10 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 100 centimeter lang. Echte krachtpatsers zijn de banden van 12 centimeter breed, 25 centimeter hoog en 100 centimeter lang.

Hoe plaats je opsluitbanden?
In principe plaats je opsluitbanden uit het zicht. Ze vormen een rand rondom je bestrating, die 1 of 2 centimeter lager ligt.

• Zet de maten uit van waar je bestrating komt. Gebruik een touwtje om een rechte lijn te maken.
• Let op de hoogte: de opsluitbanden komen 1-2 centimeter lager dan je bestrating. En zorg voor afschot: een schuine afloop voor regenwater van 1-2 centimeter per strekkende meter.
• Graaf de grond rondom het touwtje uit.
• Plaats de opsluitbanden in de gegraven geul.
• Zorg dat de bovenkant langs het gespannen touwtje ligt.
• Vul de ruimte rondom de opsluitbanden aan met zand en stamp dit stevig aan.

Bestrating en opsluitbanden bestellen
Nu weet je wat opsluitbanden zijn, waar je ze voor gebruikt en hoe je ze moet plaatsen. Tijd om je nieuwe terrastegels of stenen uit te zoeken! Op Bestratingsweb.nl vind je een grote collectie sierbestrating. Ook alle toebehoren zoals opsluitbanden, maar ook wit ophoogzand en voegmortels kun je hier bestellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden