Afbeelding
Foto: 123rf.com

Rivas Zorggroep maakt thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid mogelijk

Algemeen 715 keer gelezen

GORINCHEM • Vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid kunnen voortaan ook thuis behandeld worden. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, maakt dit mogelijk. 

Nauwe samenwerking tussen het Beatrixziekenhuis en het gespecialiseerde wijkverplegingsteam (AVT) van Rivas Zorggroep zorgt ervoor dat deze groep vrouwen thuis zorg kan ontvangen. Volgens Rivas is dit prettiger voor de vrouwen en verlaagt het de druk op de ziekenhuiszorg.

Uitdroging
Meer dan 80 procent van de vrouwen ervaart tijdens een zwangerschap misselijkheidsklachten. Bij zo’n 1 tot 2 procent van de zwangere vrouwen zijn de misselijkheid en het braken zo erg dat sprake is van extreme zwangerschapsmisselijkheid. Dit kan leiden tot uitdroging, waardoor een ziekenhuisopname nodig is.

Rob Mooij
De standaardbehandeling in het ziekenhuis bestaat uit het toedienen van extra vocht via een infuus. Dit zorgt er doorgaans voor dat de patiënt binnen enkele dagen opknapt. Gynaecoloog Rob Mooij zag, geïnspireerd door zijn patiënten, dat dat anders kon. Hij legde samen met een team de basis voor thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Inspiratiebron
Rob Mooij: “Thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid is eigenlijk tot stand gekomen dankzij twee patiënten. Zij werden beiden keer op keer opgenomen in het Beatrixziekenhuis met extreme zwangerschapsmisselijkheid en uitdrogingsverschijnselen. We gingen op zoek naar de allerbeste oplossing voor deze patiënten, want we begrepen hoe naar het was om zo ziek te zijn en steeds weer opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. De oplossing lag in behandeling aan huis waarbij ons Ambulant Verpleegtechnisch Team zorg biedt bij de patiënt thuis. De patiënten waren hier zeer tevreden over en dat vormde de basis om deze vorm van zorg structureel te implementeren.”

Draagtas en uitleg
Een verpleegkundige van het Ambulant Verpleegtechnisch Team (AVT) prikt een infuus dat in een draagtas mee naar huis kan. Verpleegkundige Janneke Barth: “Daarbij geven we uitgebreide uitleg, informatiemateriaal en voldoende zakken vocht mee. We bezoeken de patiënt thuis voor controles en om extra materialen te geven. We zien en horen dat patiënten die zo misselijk zijn het heel erg prettig vinden om in hun eigen omgeving aan te sterken. En met een vochtinfuus knappen ze meestal binnen enkele dagen weer op.”

Zorgverzekeraar VGZ volgt het project op de voet en bekijkt of het mogelijk is deze vorm van thuisbehandeling op grote schaal in Nederland te realiseren.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 6 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 7 uur geleden
Afbeelding
Historisch Collectief brengt oorlogsmonumenten in Molenlanden in kaart voor de jeugd Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden