• Het voormalige Waardhuis in Kinderdijk.
• Het voormalige Waardhuis in Kinderdijk. Foto: Wim Deelen

Open Monumentendag in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland

Algemeen 575 keer gelezen

KINDERDIJK/NIEUW-LEKKERLAND • Zes Historische Verenigingen organiseren op zaterdag 11 september vanuit het Historisch Collectief Molenlanden (HCM) gezamenlijk activiteiten rond Open Monumentendag.

De Historische Vereniging West-Alblasserwaard laat weten dat belangstellenden op zaterdag 11 september een bezoek kunnen brengen aan een aantal bezienswaardigheden in haar werkgebied.

Huiskamermuseum
Op het adres Molenstraat 136 in Kinderdijk zijn bezoekers van harte welkom om een kijkje te nemen bij de Historische verzameling Elshout-Kinderdijk. Het huiskamermuseum is van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. Eigenaar Cees van den Heuvel vertelt met veel plezier over zijn dorp en laat zien dat Kinderdijk meer is dan molens.

Er zijn vele verhalen te vertellen over de scheepsbouw, waardoor het dorp groot is geworden, maar ook over het feit dat Kinderdijk in 1886 al 21 elektrische straatlantaarns had. Andere onderwerpen die de revue kunnen passeren zijn de vele functies van gebouw De Klok, speeltuin Het Balkengat en Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk, die al dertig jaar bestaat.

Ook de Hervormde Kerk aan de Molenstraat 149 is met zijn bijzondere glas-in-lood ramen een bezoekje zeker waard. In het voormalige Waardhuis van de Nederwaard aan de Molenstraat 230 is al weer een aantal jaren Grand Café Buena Vista gevestigd.

In Nieuw-Lekkerland is de Hervormde Kerk aan de Lekdijk 118 voor het publiek geopend. Het bekijken meer dan waard zijn de 17e-eeuwse preekstoel en doophek, de laat 19e-eeuwse Herenbank en natuurlijk het fraaie KAM orgel. Aan de Lekdijk naast nummer 86 ligt de Oude Begraafplaats met het gerestaureerde drenkelingenhuisje.

Omdat in verband met corona de mogelijkheden voor openstellingen toch wat beperkt zijn, is het ook mogelijk om langs de monumenten in Molenlanden te fietsen of rijden. Met behulp van de izi.travel app ‘Waard om te bekijken’ zijn gedurende het hele jaar beschrijvingen van meer dan 100 monumenten in Molenlanden beschikbaar. Zie voor uitgebreide informatie www.hcmolenlanden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 gisteren
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden