Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Stockfoto 123RF

VVD Molenlanden: ‘Focus op zonne-energie’

  •   keer gelezen

MOLENLANDEN • Met uitzondering van de VVD-fractie heeft de gemeenteraad van Molenlanden dinsdagavond de Regionale Energiestrategie Alblasserwaard 1.0 aangenomen. De liberalen keren zich tegen grote windmolens. “De focus moet eerst op zonne-energie”, aldus Philomeen Breddels.


Er werden diverse moties en amendementen ingediend. Zo vindt de VVD de huidige drie windmolens langs de A15 en de twee al geplande windmolens aan de Groote Haar tot 2030 voldoende. 

“Inzetten op zonne-energie en optimaal rekening houden met innovaties”, betoogde Breddels. De VVD wil het landschap zoveel mogelijk onaangetast laten. Philomeen Breddels: “We moeten geen dingen doen waar we later spijt van krijgen.”

Kleinere windmolens
De andere fracties konden zich wel vinden in de verdeling tussen wind- en zonne-energie. Het VVD-amendement werd dan ook met 23-3 verworpen.

Een motie die opriep tot ruimere mogelijkheden voor de plaatsing van kleinere windmolens haalde het wel, met dezelfde stemverhouding. Alleen de VVD stemde tegen.

Participatie
Raadsbreed werd aandacht gevraagd voor de participatieparagraaf. Zo wil de gemeenteraad dat de zogeheten aandachtsgebieden voor de opwekking van grootschalige windenergie (langs de A15 bij Giessenburg en Oud-Alblas en langs de A27) worden verankerd in het omgevingsbeleid en dat inwoners en ondernemers goed worden geïnformeerd.

‘Zij mogen zich niet overvallen voelen door gemeentelijke planvorming’, staat in een motie die door alle partijen ondertekend werd.

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier