Rechter veroordeelt Aaldert van E. (79) opnieuw voor misbruik; 5,5 jaar cel
Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Stockfoto

Rechter veroordeelt Aaldert van E. (79) opnieuw voor misbruik; 5,5 jaar cel

  •   keer gelezen

MEERKERK/RIDDERKERK • De vroegere eigenaar en therapeut Aaldert van E. van twee christelijke zorgboerderijen in Ridderkerk en Meerkerk moet opnieuw de gevangenis in vanwege ontucht met patiënten. Dat heeft de rechter van het Gerechtshof in Den Haag vrijdagmiddag 4 december in hoger beroep bepaald.


Van E. (79) zat al een celstraf uit van drie jaar, maar in hoger beroep is het vonnis zwaarder uitgevallen, namelijk 5,5 jaar. Meerdere vrouwen deden de afgelopen jaren aangifte van seksueel misbruik, dat onder meer plaatsvond in Hoeve Jedidja in Meerkerk en de Neshoeve in Ridderkerk. Beide instellingen bestaan niet meer. 

Hij behandelde mensen met soms zware psychiatrische problematiek, die door de gemeente of de kerk naar hem waren doorverwezen.

Van E. kreeg voor het seksueel misbruik in 2016 en 2018 celstraffen opgelegd van in totaal drie jaar. Hij ging in beide zaken in hoger beroep omdat de seks volgens hem met wederzijdse instemming was. Daarnaast waren de vrouwen op dat moment volgens hem geen cliënt meer, maar personeelslid.

Gecombineerde uitspraak
Het Gerechtshof heeft vrijdag een gecombineerde uitspraak gedaan over de beschuldigingen van in totaal vijf vrouwen. In twee gevallen bleek er niet genoeg bewijs te zijn, maar de drie andere vrouwen zijn volgens het hof het slachtoffer geworden van stelselmatige ontucht.

De rechter concludeerde dat Van E. op genadeloze wijze misbruik gemaakt heeft van zijn rol als hun therapeut en voorganger. Eén van de slachtoffers pleegde in 2016 zelfmoord.

De rechter vindt dat de maatschappij tegen Van E. moet worden beschermd. Zijn hoge leeftijd werkt hierbij niet strafverlichtend. De rechter wees er in zijn vonnis op dat Van E. het misbruik ook op hogere leeftijd heeft gepleegd.

Contactverbod
Het is Van E. tevens verboden om gedurende twee jaar contact op te nemen met de slachtoffers. Verder mag hij acht jaar lang niet het beroep van therapeut of zorgverlener uitoefenen. De rechter acht de kans namelijk aanwezig dat Van E. opnieuw in de fout gaat, aangezien hij zich van geen kwaad bewust is.

Tevens moet Van E. een schadevergoeding van 60.000 euro betalen aan zijn slachtoffers.

Van E. heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Hoge Raad.

Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier