Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Willem van Hemert.
• Willem van Hemert. (Foto: Linelle Deunk )
volledige interview

Boer Willem van Boer zoekt Vrouw: 'Ik ben een naïeve goeieling'

  •   5263 keer gelezen

HEI- EN BOEICOP • De vrijgezelle boer Willem van Hemert uit Hei- en Boeicop stapte vorig jaar in het diepe door mee te doen aan het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw van KRO-NCRV. Met succes: het leverde hem met Rineke een levensgezellin op.

Beroemdheden hebben de naam vaak te laat te komen. Het is waarschijnlijk één van de weinige eigenschappen die Willem gemeen heeft met deze celebrities; hij schuift een kwartiertje te laat aan voor het interview. Verder is van enige vorm van 'naast zijn schoenen lopen' helemaal niets te merken. 

Hij excuseert zich uitgebreid, gaat aan de keukentafel naast zijn moeder Heiltje zitten en beantwoordt uitgebreid en met zijn kenmerkende, licht plechtstatige manier van formulieren, de vragen. Puur, openhartig, of zoals hij zichzelf omschrijft, proper; dat is boer Willem.

Niet makkelijk
"Het was voor mij een hele stap om me in te schrijven voor Boer zoekt Vrouw", blikt hij terug. "Een jaar of vijf geleden krabde ik me eens achter de oren. Er is meer dan alleen werken op de boerderij, zei ik tegen mezelf. Het leek me leuk om iemand naast me te hebben. Maar ja, dat was niet makkelijk. Als boer kom je niet veel van het erf af. Ik werk daarnaast in het groen, maar ook daar kom je weinig meisjes tegen. En ik vond het wel tijd worden. Als je op latere leeftijd aan een relatie begint, moet je meteen serieus nadenken over trouwen en kinderen krijgen. Ben je jonger, dan kun je daar samen naar toe groeien."

Via internet legde hij contact met diverse meisjes, maar al zijn pogingen liepen op niets uit. "Uiteindelijk ben ik nul keer uit geweest. Dat vond ik jammer, al was ik niet wanhopig op zoek. Maar ik besef dat ik een aparte categorie ben; iemand die met mij verder wil, zal op termijn op de boerderij moeten komen. Dan leg je meteen al een ultimatum bij iemand neer."

Melkkar
Het zorgde er mede voor dat hij de stap naar Boer zoekt Vrouw zette. De intake verliep goed. "Ik wist eigenlijk wel zeker dat ik erin zou komen. Ze zoeken allerlei soorten boeren en ik ben één van de weinigen die nog aan weidemelken doet en met een melkkar het land in gaat. Ik ben een aparte eend in de bijt. Vooraf had ik het trouwens wel met mijn moeder overlegd. Voor haar hadden al die camera's op het erf niet gehouden, maar ze gunde mij deze kans."

Zijn voorgevoel kwam uit: boer Willem was één van de tien boeren die in de voorronde zaten van het populaire programma. Het leverde een bezoek op van presentatrice Yvon Jaspers om in en bij de boerderij aan de Hei- en Boeicopseweg de kennismakingsbeelden op te nemen. 

Christelijk
Die opnames vond Willem geen probleem. "Al was ik wel wat gespannen. Ik wilde een zo zuiver mogelijk beeld van me laten zien, dat vond ik heel belangrijk. En ik wilde zeggen dat ik christelijk ben. Al besefte ik wel dat ik daardoor minder brieven zou krijgen. Kijk, statistisch gezien behoort maar een derde van ons land tot de christelijke gezindte. Ik verwachtte mede daardoor dan ook niet dat ik door zou gaan naar het hoofdprogramma."

Ook dat voorgevoel bleek een goede inschatting. Met zes brieven haalde hij die categorie niet. Het overhandigen van de brieven leverde wel het voor Willem ongemakkelijkste moment van zijn deelname aan Boer zoekt Vrouw op. In een restaurantje in de buurt zaten zonder dat hij het wist vijf van de zes vrouwen op hem te wachten en daar werd hij door Yvon naar toe gestuurd. "Dat vond ik niet gemakkelijk. Ik ga liever één op één met iemand in gesprek. Daarom vond ik het ook niet erg dat ik niet op tv gevolgd zou worden. Zo'n logeerweek, dat is toch heel lastig? Hoe geef je iedere vrouw dezelfde aandacht? Ik vond dit veel prettiger."

Dates
Via de site van Boer zoekt Vrouw waren verschillende dates van Willem, die met bijna alle briefschrijfsters uitging, te volgen. Verschillende keren was er sprake van warme gevoelens. Maar de jonge Heicopper voelde geen vlinders. "Dat vond ik erg vervelend, om tegen hen te moeten zeggen dat het niet door kon gaan."

Met Rineke klikte het wel vanaf het begin. Voorzichtig aan begon er wat moois te groeien, tot de inwoonster van Apeldoorn er in december een streep door zette. "Dat was zeker even een domper. Er was toen niemand van de zes over. Wel waren er buiten de uitzending nog andere reacties gekomen, dus daar wilde ik me op gaan richten. Maar in februari, na de bruiloft van een schoolgenoot, belde Rineke me op. Ze wilde het toch weer opstarten. En vanaf toen liep het allemaal wat sneller, omdat we elkaar kenden, en hebben we verkering gekregen."

Formuleren
De deelname aan Boer zoekt Vrouw zorgde ervoor dat heel Nederland kennismaakte met de markante melkveehouder. Zijn geheel eigen manier van formuleren zorgde voor veel reacties én aandacht. Op advies van de programmamakers keek hij niet op social media. "In het dorp werd ik er wel op aangesproken, maar daar reageerden ze heel nuchter. En of ik me wat aan zou trekken wat anderen van me vinden? Dat denk ik wel. Ik ben een naïeve goeieling, ga uit van het positieve in mensen."

"Kijk, op het gebied van hoe ik onze boerderij run, heb ik kennis. Ik doe dat op mijn eigen manier en ga graag de discussie aan met iemand die daar anders over denkt. Maar op het gebied van de liefde weet ik maar weinig, dus zou ik er eerder geloof aan hechten als iemand daar wat over zegt."

Hartstikke leuk
Hij geeft het eerlijk toe: de weg vinden in de liefde is even wennen. "Ik ben zeer benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt. We graven steeds dieper." Hij is even stil. Dan, met nadruk: "Wat ik zeker weet: ik vind Rineke hartstikke leuk en ben heel blij dat ik haar via Boer zoekt Vrouw gevonden heb."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }