Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Tijdelijke vergunning moet windturbines in Groot-Ammers mogelijk maken

Algemeen 849 keer gelezen

MOLENLANDEN • De gemeenteraad van Molenlanden heeft dinsdagavond geen verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgegeven voor twee kleinschalige windturbines aan het Graafland in Groot-Ammers. De familie Bikker kan wel een tijdelijke vergunning aanvragen. Hoewel coalitie en oppositie in feite hetzelfde willen, kwamen ze niet tot een gezamenlijk besluit. Over de route bleef een verschil van inzicht bestaan.

De windturbines staan er al. Strikt formeel illegaal, omdat het agrarisch bouwblok niet aan een ruilverkavelingslint is gelegen. Maar op basis van toekomstige ontwikkelingen, waaronder de Omgevingswet en de Regionale Energie Strategie, wordt algemeen aangenomen dat 'straks' kleinschalige windturbines op deze locatie wel zijn toegestaan. In dat licht zocht de politiek naar een passende oplossing, het liefst zonder juridisch getouwtrek.

Geitenpaadje
"We hebben nog geen beleid, maar zoeken naar een geitenpaadje", zei Ad van Rees (CDA). "Maar alles wat we doen ligt onder een juridisch vergrootglas." Van Rees riep wethouder Arco Bikker op met de initiatiefnemers in gesprek te gaan over een tijdelijke vergunning, waarbij hij met het oog op de omwonenden ook aandacht vroeg zaken als het geluid en de slagschaduw.

Amendement
SGP en ChristenUnie hadden een amendement voorbereid. Zij wilden de verklaring van geen bezwaar wel afgeven, maar dan voor een periode van vijf jaar. "Permanent past niet in het huidige beleid", aldus Bas de Groot (SGP).

Philomeen Breddels (VVD) hield voet bij stuk. "Wij staan voor een betrouwbare overheid. We zeiden 'nee' en we blijven 'nee' zeggen.

Compromis
"U zoekt naar een compromis met oog voor de initiatiefnemers en omwonenden", proefde wethouder Bikker. "Als college zullen we kijken wat hiervoor de beste vorm is."

Meest zuiver
Na een schorsing bleef er verschil van inzicht bestaan 'over de manier waarop'. SGP en CU hielden vast aan hun amendement, waaraan ook Progressief Molenlanden steun verleende. "Dit is de meest zuivere procedure", probeerde Pieter van Bruggen (CU) de coalitiefracties te overtuigen.

Dat lukte niet, het amendement werd met 13-11 verworpen. Wethouder en familie Bikker zullen nu in gesprek gaan over het eventueel aanvragen van een tijdelijke vergunning. Een route die ook de zegen kreeg van de VVD.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden