Afbeelding
Foto: TipVijfheerenlanden

TipVijfheerenlanden: blij met niet-politieke burgemeester

Algemeen 463 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De meeste mensen die reageerden op de nieuwste vragenlijst van TipVijfheerenlanden vinden het prima dat burgemeester Sjors Fröhlich geen politieke kleur heeft.

Vrijwel de helft van de respondenten vindt het een meerwaarde dat burgemeester Sjors Fröhlich geen achtergrond heeft in de politiek. Nog eens 31 procent staat er neutraal in. Twintig procent had liever een burgervader of -moeder gezien met ervaring of een achterban bij een partij.

Breder inzicht
"Hij heeft waarschijnlijk een breder inzicht en kan mede daardoor situaties beter inschatten en meningen bijstellen", denkt een voorstander van een burgemeester zonder politieke achtergrond.

Ontsnapt aan tunnelvisie
Nog een duidelijke voorstander: "Door zijn vorige beroep weet je dat hij een grote interesse heeft in de medemens dus dat is een grote pré. Daarnaast is hij godzijdank ontsnapt aan de bestuurlijke en beleidsmatige pikdonkere tunnelvisie waar bestuurlijk Nederland aan lijdt. We krijgen nu dus eindelijk één van ons aan het hoofd van de tafel en daar kan de burger alleen maar beter van worden. Geen blabla en pluchekleven en kijk mij nou eens maar iemand die keihard gaat voor deze gemeente en geen enkele andere. Geweldig."

Openheid is beter
Aan de andere kant betekent 'geen politieke achtergrond' niet dat Fröhlich geen politieke mening heeft. "Alleen ben je daar nooit mee naar buiten gekomen." Dus weet je niet helemaal waar je aan toe bent met hem. "Hij kan maar beter openheid geven over zijn mores."

Betrouwbaarheid
Als belangrijkste eigenschap voor de burgemeester staat 'betrouwbaarheid' met stip op 1. Ruim zestig procent van de mensen die reageerden noemt dit als één van de drie eigenschappen waar ze de meeste waarde aan hechten, ruim veertig procent als de allerbelangrijkste. Daadkrachtig, communicatief en eerlijk worden ook veel genoemd.

De belangrijkste thema's waarmee Fröhlich begaan moet zijn, zijn volgens de geënquêteerden veiligheid, het woon-, werk- en leefklimaat en dienstverlening aan inwoners en bedrijven.

Op stap met de burgemeester
TipVijfheerenlanden vroeg ook welke plek of activiteit in de gemeente de respondenten zouden willen laten zien aan de nieuwe burgemeester. De antwoorden geven een grote variatie aan. Een tip aan de burgemeester is dan ook om de hele lijst met antwoorden maar eens door te nemen. De uitslagen zijn te vinden op de website.

Daar staat ook uitleg over lid worden van het burgerpanel. Iedereen vanaf zestien jaar die in de Vijfheerenlanden woont of werkt, kan zich aanmelden en krijgt dan ongeveer acht keer per jaar een vragenlijst gemaild. De leden bekijken per keer of ze meedoen; de gegevens worden anoniem verwerkt. De enquête kan ook ingevuld worden via een open link, zonder lid te worden. Dit keer hebben 155 mensen de vragen beantwoord.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden