• Gemeente Vijfheerenlanden krijgt een eigen geboorteboekje.
• Gemeente Vijfheerenlanden krijgt een eigen geboorteboekje. Foto: nl.123rf.com

Vijfheerenlanden krijgt eigen geboorteboekje

Algemeen 235 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Baby's die geboren zijn in de gemeente Vijfheerenlanden krijgen voortaan een geboorteboekje van de gemeente.

Afgelopen week werd het nieuwe geboortegeschenk gepresenteerd. Kersverse ouders ontvingen bij hun bezoek aan de burgerlijke stand altijd al een aandenken.

Maar de gemeente vond het leuk om wat meer aandacht aan een nieuwgeborene te besteden, vertelde burgemeester Sjors Fröhlich die samen met zijn vrouw bij de geboorte van hun eigen kinderen ook een geboorteboekje liet maken. "Zo'n cadeau heeft persoonlijke waarde."

Talent
Via krant en sociale media zocht de gemeente naar 'talent' om de illustraties van het boekje te maken. In totaal kwamen er meer dan veertig reacties binnen, waaronder die van een jongetje van acht.

Uiteindelijk werden er met vier 'sollicitanten' gesprekken gevoerd, waarna Petra Smits uit Vianen de opdracht kreeg om de tekeningen te maken. Voor de teksten – geschreven in rijmvorm - maakte de gemeente gebruik van eigen talent: die werden geschreven door ambtenaar Judith van Coeverden.

Beeldend kunstenaar Petra Smits uit Vianen zag na een tip de oproep op facebook en is dolblij met haar verkiezing. "Ik teken en schilder al heel lang en vond deze opdracht heel leuk om te doen." Bij de ontwikkeling van de illustraties maakte ze veel gebruik van haar i-pad.

Markante plekken
Het geboorteboekje laat pasgeborenen kennis maken met de gemeente en brengt de meest markante plekken van Vijfheerenlanden in beeld, zoals de haven van Leerdam met het Hofje op de achtergrond, de Voorstraat in Vianen en de Zouweboezem tussen Ameide en Meerkerk.

Daarnaast toont het boekje vooral ook de dieren die typerend zijn voor het gebied, zoals de purperreigers, ooievaars, de hertjes van de hertenkamp in Vianen, de paarden op de paardenmarkt en de bekende Lakenvelders.

Jaarlijks worden er zo'n 150 baby's thuis in Vijfheerenlanden geboren. Als het boekje klaar is, reikt burgemeester Fröhlich het eerste exemplaar uit aan de ouders van een pasgeboren Vijfheerenlander.        

André Bijl

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden