• Met zijn Toyota MR2 was André een 'rappe starter'.
• Met zijn Toyota MR2 was André een 'rappe starter'. Foto: Anne Marie Hoekstra

Clubkampioen 'Old Tukkie' stopt ermee

Sport 1.162 keer gelezen

HOOGBLOKLAND • Autocrosser André Tukker, alias Old Tukkie, heeft zijn laatste rondjes gereden. De Hoogbloklander werd op zijn 55ste nog eventjes clubkampioen in de 2-literklasse. Dat is een feestje waard, maar het afscheid doet pijn.

De crossdagen zal hij vooral gaan missen. "Die zijn hartstikke gezellig. De sfeer is gemoedelijk, iedereen helpt elkaar. Het sleutelen, proberen je auto te verbeteren, dat ga ik ook missen." Hij houdt tijd over straks. "Ik was per week een uur of zes bezig met sleutelen. En dan waren er de wedstrijden."

Hij had vorig jaar al willen stoppen. "Ik heb medische klachten. Maar mijn maatjes Arjan Harrewijn, Henco van Wijk en Jasper Meerkerk zeiden: je moet eerst kampioen worden. Zij zijn mijn technische mensen. Ik zei: daar gaan we voor. Dat is goed uitgepakt. Anderhalve manche voor het einde van het seizoen waren we al binnen qua punten. Vorige week zondag ging de wedstrijd in Mourik niet door vanwege het weer. Jammer, het was leuk geweest om het met de laatste wedstrijd af te sluiten."

Oude kever
Als tienjarige jochie in Brandwijk raakte hij in de ban van het rijden. Bij een naburige boer mocht hij in het land crossen. Op zijn zestiende kreeg hij een oude kever. "Boeren in de buurt zeiden: in Leerdam heb je wedstrijden. Met een ploegje vrienden ging ik erheen. We gingen de buurtcrosswedstrijden in de dorpen af. Ik werd lid van autocrossclub ACTD. Later kocht ik een Golf en daarna een Volkswagen Scirocco. Toen ik 22 was, werden we kampioen in de 1600 klasse."

De laatste jaren was André lid van AutoCrossClub Geffen. Met zijn Toyota MR2 kon hij snel starten. "Die heeft achterwielaandrijving; als je gas geeft ben je gelijk weg." Het geheim van zijn succes? "Alles moet kloppen: vering, bandenkeus. Ook je rijgedrag. Je moet heel alert zijn. En ik heb meer ervaring dan de meeste deelnemers. De spanning maakt het leuk. De eerste manches at ik niet, stond ik te trillen alsof ik het voor het eerst deed."

Feestjes
Hoe hij zijn vrije tijd gaat vullen weet hij nog niet. Maar eerst komen er twee feestjes. "Op 23 november word ik gehuldigd door de club. En we gaan thuis een feestje houden voor sponsors, vrienden en kennissen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden