Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Albert Heijn

Raad Vijfheerenlanden stemt in met verruimde zondagsopenstelling

  •   713 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • In Leerdam, Lexmond, Vianen, Everdingen en Hagestein mogen de winkels vanaf 23 juni open op zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten met 21 stemmen voor en 8 stemmen tegen.

De verruimde openstelling geldt eventueel ook voor toekomstige winkels in Oosterwijk, Zijderveld en Hoef en Haag. In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk, Nieuwland en Tienhoven aan de Lek mogen de winkels niet open op zondag. Dat er een verschil is tussen de acht kernen waar de winkels wel en de zes waar ze niet op zondag open mogen is een weerslag van de bewonersenquête die in maart in alle kernen van de nieuwe fusiegemeente werd gehouden. Een idee uit de koker van het CDA, die ook de andere coalitiepartijen wist te winnen voor het idee. Maar het wel heel duidelijk een compromis, benadrukte fractievoorzitter Maria de Jong. VVD en D66 hadden liever gekozen voor een variant waarbij de ondernemers zelf de keuze hadden gemaakt om wel of niet op zondag open te gaan. Maar beide partijen kunnen leven met de oplossing. "Maar de ongelijkheid blijft voor ons een punt van zorg", zei Klaas de Zwaan (D66). Die zorg wordt gedeeld door VHL Lokaal en GroenLinks. "Toch stemmen wij in: beter een half ei dan een lege dop", aldus fractievoorzitter Wim van Dijk van VHL Lokaal.

De PvdA, bij monde van Joop van Montfoort, was van alle partijen nog het meest in z'n sas. "Wij hebben tijdens de debatten steeds herhaald dat de gemeenschap moet bepalen of winkels wel of niet open mogen. Het is niet alleen aan de ondernemers of de politiek."


SGP-fractievoorzitter Evert Geluk had de enquête eerder al een wangedrocht genoemd. Vooral omdat het ongelijkheid creëert. Er is volgens Van Doorn van alles uit de kast gehaald om het vereiste opkomstpercentage van 33 procent te halen. De SGP is mordicus tegen zondagsopenstelling. Geluk verwees in zijn bijdrage naar de Statenvertaling en naar de Tien Geboden, die voor deze partij leidend zijn. Hij heeft echter de indruk dat in de huidige moderne tijd de Bijbelse uitgangspunten worden verkwanseld. "Alles wat maar riekt naar de Bijbel moet worden verbannen: het is ouderwets, niet meer van deze tijd. De zondagsrust speelt is ook voor coalitiepartij ChristenUnie belangrijk, hoewel de partij wat minder 'wettisch' is dan de SGP. "Onze samenleving en economie komen het beste tot hun recht als er een moment van rust is", aldus Dico Baars.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }