Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Cees Spek en de beide molenaars  Jan den Ouden (met zoontje Niek) en Adriaan de Bruin (v.l.n.r.).
• Cees Spek en de beide molenaars Jan den Ouden (met zoontje Niek) en Adriaan de Bruin (v.l.n.r.). (Foto: Mieneke Lever)

Molenaar Cees Spek uit Lexmond zeilt af

  •   834 keer gelezen

HEI-EN BOEICOP/LEXMOND • Cees Spek (75) uit Lexmond is gestopt als molenaar.

Hij heeft jarenlang als molenaar de Hoekmolen beheerd, eerst samen met Jan Hol en de laatste tien jaar met Jan den Ouden. Vorig jaar nam Spek het besluit om zijn contract bij de Simav te willen beëindigen. "Ik merkte dat het werk fysiek te zwaar werd, vooral het kruien en afzeilen zal ik niet meer doen," zegt hij hierover. "Als tweede molenaar is toen de uit Arkel afkomstige Adriaan de Bruin benoemd, die afgelopen jaar slaagde voor zijn molenaarsexamen. Ik zal hier zeker nog regelmatig te vinden zijn, maar ik draag geen verantwoordelijkheid meer. Jan en Adriaan beheren nu samen de molen."

Van 1622 tot 1945 bemaalde deze wipmolen aan de Kanaaldijk de polder Neder-Heicop, maar kwam buiten gebruik door de komst van een dieselgemaal. Doordat de gemeente en andere organisaties zich hard maakten, bleef de molen bestaan. Van 1960 tot 2008 was het Waterschap eigenaar, daarna overgenomen door Simav.

Spek begon zo'n twintig jaar geleden met de cursus voor het molenaarsambacht en werkte vanaf 2000 als zelfstandig molenaar. In het kader van de Nationale Molendag waren veel molens afgelopen zaterdag toegankelijk voor publiek.

Op de foto staan v.l.n.r. Cees Spek en de beide molenaars  Jan den Ouden (met zoontje Niek) en Adriaan de Bruin.

Bert Bons, Bert Bons,
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }