Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• De raad wil een onderzoek naar de verhuizing van het Glasmuseum.
• De raad wil een onderzoek naar de verhuizing van het Glasmuseum. (Foto: André Bijl)

Raad wil verplaatsing Glasmuseum naar Reilinghplein onderzoeken

  •   179 keer gelezen

LEERDAM • De complete raad van Vijfheerenlanden vindt dat er een onderzoek moet komen naar de verplaatsing van het Glasmuseum aan de Lingedijk naar het Dokter Reilinghplein of de directe omgeving ervan. Het college ziet wel heil in zo'n onderzoek: "We juichen het van harte toe", zei wethouder Christa Hendriksen.

VVD, Groen Links, D66 en PvdA dienden de motie in om samen met het bestuur van het Nationaal Glasmuseum zo'n verhuizing te onderzoeken. Bovendien riepen deze vier partijen het college op om het Glasmuseum nadrukkelijk te betrekken bij de promotie van Leerdam als 'City of Glas'.

Aantrekkelijkheid
Maar het onderzoek naar de eventuele verhuizing was verreweg het opvallendste en meest spraakmakende onderdeel van de motie.

"Het nieuwe Dokter Reilinghplein kan straks een prachtige start vormen voor een kennismaking met Glasstad Leerdam. De aantrekkelijkheid van het plein zou nog flink versterkt kunnen worden door de vestiging van het Glasmuseum."

"Het heringerichte plein zou bovendien een prachtig vertrekpunt vormen voor een wandelroute langs de glasgalerieën in de binnenstad naar de Glasblazerij", vond VVD-er André van der Leest.

PvdA-woordvoerster Christel van 't Pad was het van harte met hem eens: "Het museum is nu buiten Leerdam gevestigd, aan de Lingedijk. Het is moeilijk bereikbaar. De geplande Glasroute is mooi, maar wel lang. De Kristalwinkel was ook aan de dijk gevestigd, maar die verhuist nu eveneens naar het centrum."

Niet overtuigd
Maar lang niet alle raadsleden waren bij voorbaat overtuigd. Diverse fracties plaatsten kanttekeningen bij de eventuele verhuizing. CDA-er Bram Schoonhoven was benieuwd naar de aanleiding van de motie. "Wat is er dan met het museum aan de hand? En wat moet er met de Glasroute gebeuren?", wilde hij weten.

SGP-er Kees Vermaat stond op zich wel positief tegenover zo'n verhuizing, maar had ook de nodige vragen. "Waarom wordt er alleen naar de komst van het Glasmuseum naar het plein gekeken en wordt er geen bredere visie voor het Reilighplein ontwikkeld? En moet het verzoek voor een onderzoek niet van het museum zelf komen?"

Vertraging
Ook de ChristenUnie had gemengde gevoelens:

"Toeristisch kan zo'n verhuizing interessant zijn, maar zorgt het niet voor een flinke vertraging van de herinrichting van het plein? Moet het museum inderdaad niet zelf met dit verzoek komen en wat doen we met het bestaande museum? In een van de woningen heeft Cochius, oud-directeur van de Glasfabriek, nog gewoond. Bovendien wordt er heel verschillend over zo'n verhuizing gedacht", zei Jan van Beuzekom.

Maar de voorstanders waren in de meerderheid. "Wij juichen deze motie toe", zei Teus Meijdam namens VHL Lokaal.

"De discussie over de verhuizing loopt al jaren. De directie van het museum was eerst geen voorstander, onder meer vanwege de woning van Cochius. Nu is men wel voor een verhuizing naar het centrum", aldus Meijdam die niet verwacht dat de herinrichting van het Reilighplein wordt vertraagd.

Pleidooi
Ook fractievoorzitter Erik van Doorn van Groen Links hield een pleidooi voor de motie. "Ik snap de bezwaren, maar de motie roept alleen op om de verplaatsing te onderzoeken. Hoe kan je daar nu op tegen zijn?"

"Een goede inrichting van het plein is belangrijk, daar knapt de hele stad van op. Het Reilinghplein heeft zo'n impuls nodig."

VVD-er André van der Leest in tweede instantie: "We vragen alleen om een onderzoek. Misschien is dit wel het momentum. Nu is het Glasmuseum op deze locatie verlieslijdend. Het wordt er niet beter op als we het daar laten zitten."

Pareltjes
D66-voorman Klaas de Zwaan stond – als mede-indiener – eveneens vierkant achter de motie.

"We hebben hier uitgebreid met de directie van het Glasmuseum over gesproken. We hebben pareltjes in onze gemeente. Soms kunnen we ze nog wat beter laten glanzen, bijvoorbeeld door een betere locatie", aldus Zwaan die benadrukte dat het bij het onderzoek niet alleen om het plein, maar ook om de toekomst van het museum moet gaan.

Ook Lokaal Alert steunde de motie.  

Haalbaar
Portefeuillehouder Christa Hendriksen stelde vast dat er wat moet gebeuren om het Glasmuseum ook in de toekomst voor Vijfheerenlanden te behouden. "Laten we onderzoeken of een verhuizing haalbaar is", aldus de wethouder die niet bang is dat de herinrichting van het plein hierdoor vertraging ondervindt.

Haar bijdrage was voldoende om ook de laatste twijfels weg te nemen: de hele raad steunde de motie om de verplaatsing van het museum te onderzoeken.     

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_3
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }