Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Geurt Mouthaan

Plan woningbouw en natuurgebied De Hoeken in Hoornaar terug naar de tekentafel

  •   895 keer gelezen

HOORNAAR • Het Molenlandse college zet definitief een streep door de bouw van twaalf vrijstaande woningen in polder De Hoeken te Hoornaar, in combinatie met ruim achttien hectare natuurontwikkeling. Wel geven burgemeester en wethouders aan initiatiefnemer Arie de Leeuw handvatten mee om een alternatief plan te ontwikkelen.

Centraal daarbij is het uitgangspunt dat de nieuw te bouw woningen aansluiten bij de lokale behoefte aan woningen. Volgens het college bestaat die woningbehoefte om huizen in het lagere en middensegment voor starters, doorstromers en senioren.

Het principeverzoek van Arie de Leeuw, ondernemer uit Hoornaar, betrof het realiseren van een weidelandgoed van 20,3 hectare, dat in hoofdlijnen zou bestaan uit ruim 18 hectare natuurontwikkeling, twaalf vrijstaande woningen en een wandelpad en vissteiger als recreatieve elementen.

Lokale woningbehoefte
Het college beoordeelt de doelstelling om natuurontwikkeling en woningbouw hand in hand te laten gaan als positief. 'Echter, de twaalf woningen zoals opgenomen in het principeverzoek sluiten onvoldoende aan op de lokale woningbehoefte. Het college heeft daarom besloten om het huidige principeverzoek af te wijzen', laten burgemeester en wethouders weten.

Om de initiatiefnemer handvatten te bieden een nieuw principeverzoek op te stellen, legt het college de gemeenteraad een voorstel voor met doelstelling en uitgangspunten. 'Enkele uitgangspunten zijn dat ecologische waarden worden beschermd en verder ontwikkeld, beheer en kosten voor lange termijn gegarandeerd zijn, de randen van het gebied mogelijkheid bieden voor het ontwikkelen van woningen die goed aansluiten bij de lokale vraag en de belangen van omwonenden niet onevenredig worden geschaad.'

Verkennende gesprekken
Het college heeft in de afgelopen periode verkennende gesprekken gevoerd met zowel de initiatiefnemer als Initiatiefgroep Binnenstebuiten (IBB). 'Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat de belangen en standpunten van deze twee partijen principieel van elkaar verschillen.'

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }