Afbeelding
Foto: Toponderzoek

Enquête Tip Molenlanden: 70% voor vuurwerkvrije zones, 'maar dan zal de gemeente ook moeten handhaven'

Algemeen 874 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones in Molenlanden zou op veel bijval kunnen rekenen, blijkt uit onderzoek van Kontakt Mediapartners in samenwerking met Toponderzoek.

Het onderzoek is gehouden onder 421 inwoners van de huidige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard, die per 1 januari 2019 opgaan in Molenlanden.

'Vuurwerk is vooral leuk om naar te kijken, maar ik steek zelf niets af', zegt 39% van de respondenten. Achttien procent vindt het leuk om naar te kijken én om zelf af te steken. 'Aan vuurwerk wordt beschamend veel geld uitgegeven. En het is gevaarlijk', is één van de vele reacties. Ook wordt veel genoemd dat huisdieren 'doodsbang' zijn van vuurwerk.

'Vuurwerk is onlosmakelijk verboden met oud en nieuw. Maar ik ben wel van mening dat het uit de hand gelopen is. De natuur en de luchtkwaliteit worden ernstig vervuild'.

Traditie
Welke woorden passen het beste bij vuurwerk. Traditie, noemt 54%. Andere typeringen met een hoge score: leuk om naar te kijken (53), gevaar/ongelukken (52%), schade (51%), geluidsoverlast (50%), angst bij mensen en dieren (48%) en milieuschade/vuurwerkafval (45%).

Bij zorgcentra en winkels
'In Molenlanden moeten vuurwerkvrije zones worden aangewezen'. Maar liefst 70% van de respondenten is het (zeer) met deze stelling eens. Veertien procent is het er (zeer) mee oneens en 14% is neutraal.

Uit de reacties blijkt dat vuurwerkvrije zones gewenst zijn bij onder zorgcentra, winkels, kerken en in de buurt van rieten daken. 'Alleen dan zou de gemeente ook moeten handhaven'. Menigeen heeft twijfels over de haalbaarheid hiervan. 'Helaas in handhaving onmogelijk en de pakkans nihil'.

Centrale vuurwerkshow
Centrale vuurwerkshows in Molenlanden ziet 44% van het Burgerpanel Tip Molenlanden niet zitten. Veertig procent is er juist wel voorstander van. 'Een goed alternatief. Centrale vuurwerkshows vernielen geen eigendommen. Ongelukken en verminkingen behoren tot het verleden. De druk op ambulanceposten, spoedeisende hulp en operatiekamerpersoneel neemt sterk af'.

Veel gehoord argument tegen centrale vuurwerkshows is de uitgestrektheid van de gemeente Molenlanden. 'Als het bij voorbeeld in Bleskensgraaf of Groot-Ammers zou zijn, gaan mensen uit de andere dorpen daa niet heen. En een vuurwerkshow in ieder dorp lijkt me veel te duur worden'.

Als er centrale vuurwerkshows zouden komen, vindt 63% dat de gemeente deze moet organiseren. Dertien procent van de respondenten geeft aan in dat geval zelf geen of minder vuurwerk te zullen afsteken.

Vuurwerkvrije gemeente
Als het aan mij ligt dan zie ik het liefste: vuurwerkvrije zones, zegt 39%. 33% wil dat bepaalde soorten vuurwerk verboden worden, 32% wenst een centrale vuurwerkshow, 28% wenst een geheel vuurwerkvrije gemeente, 23% wil de afsteektijden van vuurwerk verder inperken en 21% geeft aan: alles laten zoals het momenteel geregeld is.

Een hartenkreet: 'Alle maatregelen vallen of staan met handhaving en die is er gewoon niet. Ik kan meldingen doen bij de politie, zelfs met foto's van afstekers, maar er gebeurt niets mee. Als iedereen zich aan de afsteektijden houdt, dan was het allemaal nog enigszins te verteren. Ook als je absoluut geen fan bent'.

Burgerpanel Tip Molenlanden
Burgerpanel Tip Molenlanden is een initiatief van Kontakt Mediapartners en Toponderzoek. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Aanmelden is mogelijk op: www.TipMolenlanden.nl

Het burgerpanel telt inmiddels ongeveer 375 leden. Intentie is om in 2019 te groeien naar 750.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden