Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Dirk van der Borg toont zijn penning, met naast zich zijn vrouw Janneke
• Dirk van der Borg toont zijn penning, met naast zich zijn vrouw Janneke (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Update: Dirk van der Borg benoemd tot ereburger van Molenwaard

  •   keer gelezen

MOLENWAARD • Burgemeester Dirk van der Borg is op dinsdag 18 december door het college benoemd tot ereburger van de gemeente Molenwaard. Hij ontvangt deze titel als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor de invulling van het burgemeestersambt in de gemeente Molenwaard. 

Van der Borg ontving uit handen van locoburgemeester Kees Boender een oorkonde en een penning van de gemeente Molenwaard. 

Enige burgemeester
Voordat het zover was, sprak VVD-raadslid Bert Moret de burgemeester toe. "Je vond het heerlijk om als burgervader contact te hebben met de inwoners", zo typeerde hij Van der Borg. "Je kwaliteiten als verbinder kwamen naar boven, daarmee ging de fusie (tussen Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld, red.) in 2012 toch steeds verder. Je werd de eerste en enige officiële burgemeester van Molenwaard. Allerlei vernieuwende concepten werden door jou krachtig gestimuleerd, zoals de digitalisering van de dienstverlening aan de inwoners."

Alom gewaardeerd
Verder zei Moret: "Mede dankzij jou verliepen de fusiegesprekken met Giessenlanden gladjes. Jouw verbindende capaciteiten kwamen ook bij dit proces weer zeer goed van pas. Wij zijn als raad van Molenwaard zeer blij dat je benoemd bent als waarnemend burgemeester van Molenlanden. Je bent een burgervader geworden voor al onze inwoners, alom gewaardeerd en gerespecteerd. Overal zoek je contact met inwoners, als daar aanleiding voor is."

Geduld
Over Van der Borgs kwaliteiten als voorzitter tijdens raadsvergaderingen zei Moret: "Het debat ging soms alle kanten uit, het werd soms een kluwen van ideeën. Ik vind het altijd heel knap dat je er op een gegeven moment toch in slaagt een besluit te formuleren waarin vrijwel iedereen zich wel kan vinden. Ik bewonder je geduld in dit soort dingen. Ik heb wel eens tegen je gezegd dat je de discussie soms sneller moest inperken. Dat vond je zelf soms ook wel."

Wandelen
Moret toonde zich bezorgd over Van der Borgs gezondheid. "Ik vind dat je soms te hard werkt. Hou een dagdeel vrij om te gaan wandelen. Misschien moet je daar toch eens een goed gesprek over hebben met je echtgenote. Denk toch ook aan je gezondheid."

Stappenteller
Een van de cadeaus die Moret aan de burgemeester overhandigde, moet hem stimuleren om meer te gaan bewegen. "Dit is een activiteitsmeter. Doe hem om je pols. Hij meet hoeveel stappen je zet en hoeveel andere activiteiten je hebt gedaan. Het moeten 10.000 stappen per dag zijn."

Echte burgervader
Het persbericht van de gemeente Molenwaard vermeldt dat Van der Borg zich 'buitengewoon heeft ingezet voor de samenleving'. De werkgroep die ereburgers kiest, noemt hem: 'een echte burgervader, zichtbaar aanwezig voor de inwoners van de gemeente, kerken, verenigingen, instellingen en in al haar kernen (...). Ook in geval van calamiteiten en droeve omstandigheden staat hij direct klaar.'

Persoonlijk
Verder schrijft de werkgroep: 'Burgemeester Van der Borg is een ambassadeur te noemen van het Molenwaardse gedachtegoed, "dichtbij en persoonlijk". Daarnaast is hij een groot verbinder; niet alleen voor de samenleving in Molenwaard, maar ook binnen de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de regio Zuid-Holland Zuid'.

Werkgroepleden
De werkgroep bestaat uit locoburgemeester Kees Boender, de raadsleden Corné Egas en Johan de Kruijk en de inwoners Lisanne Addink-Dölle en Jan Boele, die op 3 december besloten het ereburgerschap te verlenen.

Grote waardering
De verordening waarin het ereburgerschap is geregeld stelt: "Aan personen, instellingen, stichtingen, verenigingen en dergelijke, die zich jegens de gemeente en/of haar inwoners in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt of zich op andere wijze in hoge mate hebben onderscheiden en daarom op grote waardering en/of dankbaarheid kunnen rekenen, kan het ereburgerschap of de erepenning van de gemeente Molenwaard worden toegekend."

Eerste en enige
Het is de eerste en enige toekenning van het ereburgerschap in het bestaan van Molenwaard. 

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten