Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Burgemeester Dirk van der Borg speldde Johan de Kruijk een lintje op.
• Burgemeester Dirk van der Borg speldde Johan de Kruijk een lintje op. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Koninklijke onderscheiding voor raadslid Johan de Kruijk

  •   keer gelezen

MOLENWAARD • Johan de Kruijk, raadslid van de gemeente Molenwaard, heeft tijdens het afscheid van het gemeentebestuur van Molenwaard een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat gebeurde op dinsdagmiddag 18 december.

In De Spil in Bleskensgraaf reikte burgemeester Dirk van der Borg de versierselen uit die horen bij een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Niet terug
De Kruijk woont in Brandwijk en is sinds maart 2002 raadslid, eerst van de gemeente Graafstroom, later van Molenwaard. Na de fusie met Giessenlanden, per 1 januari 2019, komt De Kruijk niet terug in de gemeenteraad van Molenlanden. Zijn laatste jaar in de politiek werd gekleurd door strubbelingen binnen de PvdA. De landelijke PvdA royeerde hem als lid, waarna De Kruijk verder ging als eenmansfractie.

Andere koers
Het royement was een gevolg van de ontwikkelingen rond Doe Mee! Molenlanden en Progressief Molenlanden. In januari besloot de PvdA om samen met Gemeentebelangen Molenwaard onder de vlag van de nieuwe lokale beweging Doe Mee! Molenlanden de verkiezingen in te gaan. In juli besloten drie leden van de afdeling, onder wie Johan de Kruijk, een andere koers te gaan varen. Zij zetten Progressief Molenlanden op.

Pijn
Van der Borg vertelde De Kruijk dinsdagavond: "U had graag op een ander manier afscheid genomen. Wat deze zomer is gebeurd, is iets wat eigenlijk helemaal niet bij u past, waar u ook pijn van hebt ondervonden, net zo goed als de anderen. Op een dag als vandaag is het goed om daar overheen te zien en te kijken naar de goede dingen die er geweest zijn. U hebt altijd op een constructieve gewerkt aan zaken die in het belang zijn van het welbevinden van onze inwoners. U hebt een speciaal oog voor de kwetsbaren en zwakkeren in onze samenleving. U bent een man op wie we kunnen bouwen. U neemt afscheid, u treedt niet toe tot de raad van Molenlanden."

De Kruijk reageerde: "Heb ik dat allemaal verdiend? Ik kwam hiernaartoe en had apart, raar gevoel. Ik ga met een dubbel gevoel weg en ik ga alle contacten en jullie missen.

Betrokken
Wethouder Paul Verschoor: "Het is best lastig om het woord te richten tot Johan, want vanuit welke positie doe ik dat eigenlijk? We werken samen vanaf 2001. Aan het einde van dat jaar heb ik je gevraagd of je kandidaat wilde zijn voor de PvdA in Graafstroom. Als ik je typeer: je was een deskundig en betrokken raadslid. En ik denk dat ik namens iedereen spreek als zeg dat je een verbinder bent. Je zorgt dat mensen bij elkaar blijven en gezamenlijk naar een doel werken."

"Voor mij ben je een betrouwbare en integere collega geweest en belangrijk geweest als raadgever. Ik kon altijd bij jou terecht als ik met menselijke of politieke problemen zat."

Kinderen
Johan de Kruijk is geboren op 9 april 1949 in Leerdam, waar hij ook opgroeide. Vanwege zijn werk heeft hij enkele jaren in Hardinxveld gewoond en sinds 1974 woont hij met zijn vrouw Riek in Brandwijk. Samen hebben ze drie kinderen en drie kleinkinderen.

Ongelijkheid
Als zoon van een glasblazer heeft De Kruijk in zijn jeugd en tijdens zijn onderwijsloopbaan de sociale ongelijkheid en daarmee de ongelijkwaardigheid in de samenleving ervaren. Op de website van de PvdA schreef hij daarover: "Mijn gevoel voor solidariteit en 'eerlijk delen van onze welvaart' zijn dan ook diep geworteld."

Onderwijs
In zijn werkzame leven was De Kruijk meer dan 25 jaar directeur en interim directeur op diverse basisscholen. Later werkte hij bij het Centrum voor Educatieve Dienstverlening (schoolbegeleidingsdienst) in Rotterdam als clustercoördinator, accountmanager en innovatie en organisatie adviseur basisonderwijs met als specialisatie: bestuursadvisering, management – organisatie en kwaliteitsmanagement. Verder zat het raadslid in besturen van diverse stichtingen.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten