Afbeelding

Kritiek op Glasvezel buitenaf tijdens bijeenkomst in Vianen

Algemeen 936 keer gelezen

VIANEN • Bewoners van het buitengebied in de Vijfheerenlanden voelen zich onder druk gezet door de manier waarop het commerciële bedrijf Glasvezel buitenaf klanten probeert te werven.

Dat bleek maandagavond tijdens een informatieavond in Vianen. De avond was georganiseerd door het Vijfheerenlanden Beraad. Vier bedrijven verzorgden een pitch, een korte presentatie. Met name het commerciële bedrijf Glasvezel buitenaf dingt momenteel samen met non-profit stichting Vijfheerenlandennet naar de gunst van de klanten. KPN richt zich vooralsnog op uitbreiding van het 4G- en 5G-netwerk en Glasdraad gaat pas aan de slag nadat er meer duidelijkheid is vanuit de gemeente.

Glasvezel buitenaf, onderdeel van een Zweedse investeringsmaatschappij, is de laatste weken wel heel actief geweest met het rondsturen van mailings. Het bedrijf biedt glasvezel aan voor een bedrag van 1.900 euro of een maandelijks vastgoedbedrag van 15 euro zolang de bewoners gebruik maken van het glasvezel. De bewoners moeten echter wel voor maandag 15 oktober reageren. Daarna gaat de prijs flink omhoog.

Colportage
Bewoners voelen zich overvallen door de manier waarop Glasvezel Buitenaf te werk gaat, zo bleek maandag. "Het riekt naar colportage", vond één van de aanwezigen. Velen klagen over de gebrekkige communicatie vanuit de gemeenten. "Als de gemeenten geen stelling neemt, dan laten ze de inwoners in de steek." Ook het Zederikse raadslid Wim van Dijk (VHL Lokaal) was kritisch. "Welke voorwaarde is er meegegeven aan de marktpartijen. Het is allemaal vrij onduidelijk." Alle pijlen waren gericht op wethouder Maks van Middelkoop, portefeuillehouder namens de drie fuserende gemeenten. Hij betoogde dat het elke marktpartij nu eenmaal vrij staat om een aanbieding te doen. De nieuwe fusiegemeenten zetten zich weliswaar actief in voor snel internet voor alle burgers, maar pas na de herindeling wordt een definitieve keuze gemaakt voor één van de aanbieders. Er zal dan een convenant worden gesloten, waarin allerlei afspraken worden vastgelegd. "Partijen die nu al klanten werven doen dat op eigen risico." De colleges gaan zich nog beraden over een betere communicatie naar de bevolking.

Vijfheerenlandennet
Maandag leek er vanuit de zaal veel meer sympathie te bestaan voor het alternatief van Vijfheerenlandennet. De stichting wil de gehele gemeente (22.000 huizen en organisaties) voorzien van glasvezel. "We doen dit geheel op basis van vrijwilligheid, de gemeenschap en solidariteit", vertelde Hans van Zanten, één van de initiatiefnemers. Volgens Van Zanten kan de stichting de aansluitingen al maken bij 45 procent intekening en voor de buitengebied tegen een prijs van 750 euro. "Eventuele opbrengsten na terugverdienen van de investeringen vloeien vervolgens weer terug in maatschappelijke initiatieven."

Vijfheerenlandennet borduurt voort op succesvolle burgerinitiatieven in Everdingen (winkel en landgoed) en ziet Giessenlandennet als groot voorbeeld. "Met eigen mensen en lokale ambassadeurs is het 'kern voor kern' heel goed aan de bewoners en organisaties uit te leggen dat ze beter aan kunnen sluiten bij een lokaal initiatief dan bij de eerste de beste 'aanbieding' van een commerciële partij", schreef de stichting vorige week in een brief aan de fracties van het Vijfheerenlanden Beraad. "Het concrete succes van stichting Giessenlandennet is het voorbeeld voor de vraagbundeling. Vraagbundeling is niet zozeer nagaan wie behoefte heeft, maar vooral uitleggen hoe mensen vanuit gezamenlijkheid kunnen handelen met op langere termijn het meeste profijt voor henzelf en de streek." Er zit nog wel één addertje onder het gras: de financiering. Volgens de stichting staan er financiers klaar om bij te springen bij dit type lokaal gedragen projecten. Maar daarvoor is wel een garantstelling nodig van de gemeente. Er wordt momenteel hard nagedacht over een constructie waarbij geen sprake zal zijn van ongeoorloofde staatssteun.

Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 6 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 7 uur geleden
Afbeelding
Historisch Collectief brengt oorlogsmonumenten in Molenlanden in kaart voor de jeugd Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden