Afbeelding

Bodemonderzoek PFOA Giessenlanden wijst uit: geen gezondheidsrisico

Algemeen 695 keer gelezen

GIESSENLANDEN • In Giessenlanden is de afgelopen maanden uit voorzorg bodemonderzoek naar PFOA uitgevoerd. Eerder onderzoek in de regio Zuid-Holland Zuid maakte duidelijk dat in een groot deel van de regio Zuid-Holland Zuid lage gehalten aan PFOA in de bodem zit. Het Giessenlandse onderzoek wijst uit dat dit ook in deze gemeente het geval is.

Het gaat ook hier om lage gehalten. Dit betekent dat het hier veilig is om de grond te gebruiken voor bijvoorbeeld een moestuin.

De stof PFOA is in het verleden jarenlang uitgestoten door Chemours/DuPont te Dordrecht. Via de wind en de regen is de stof PFOA neergekomen in een breed gebied rondom de fabriek en in de bodem gezakt. Om meer inzicht te krijgen, is de bodem in Giessenlanden op tien locaties onderzocht.

Onder risicogrenswaarde
Uit de resultaten blijkt dat ook in Giessenlanden PFOA via de lucht in de grond terecht is gekomen. Aan de westelijke kant van Giessenlanden zijn gehaltes aangetroffen, die variëren tussen de 15 tot microgram tot 50 microgram per kilo. De strengste risicogrenswaarde (gebruik grond als moestuin), zoals door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaald, ligt op 86 microgram per kilo.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de stof PFOA op de gezondheid van de mens. Zij hebben daarbij risicogrenswaarden afgegeven. Zit een gehalte onder de waarden? Dan is het veilig. Zit het boven de waarden? Dan is het niet meteen onveilig, maar zijn er mogelijk risico's.

Voor de grond gelden verschillende risicogrenswaarden. Dit is afhankelijk van het gebruik. De grens voor het gebruik van de grond als moestuin is het strengst. Deze is door het RIVM in mei 2018 aangescherpt naar 86 microgram per kilo grond.

In de regio gelden extra regels voor grondverzet met PFOA-houdende grond. De meeste grond in Giesenlanden mag zonder belemmeringen afgegraven en elders gebruikt worden. Meer informatie is te vinden op de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid www.ozhz.nl/nieuws/bericht/detail/nieuwe-regels-omgaan-met-pfoa-houdende-grond/.

Vervolg
Het onderzoek levert een eerste beeld op van de situatie in Giessenlanden. Om meer inzicht te krijgen, heeft het college van burgemeester en wethouders in juli 2018 opdracht gegeven om aanvullend onderzoek te verrichten naar irrigatiewater nabij moestuinen. Dat gebeurt op basis van de uitslag van het gehouden onderzoek.

PFOA is een relatief nieuwe stof, waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Er wordt steeds meer over bekend. Informatie over dit laatste bodemonderzoek, inclusief de vragen en antwoorden, is te vinden op www.ozhz.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden