Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
De kleine uitrukpost Streefkerk gaat met zijn vorm van een hooischuur mooi op in het Alblasserwaardse landschap.
De kleine uitrukpost Streefkerk gaat met zijn vorm van een hooischuur mooi op in het Alblasserwaardse landschap.

Grote verhuizingen op komst voor Ambulancedienst

  •   2211 keer gelezen

PAPENDRECHT/STREEFKERK • Drie belangrijke verhuizingen zijn aanstaande voor de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Op vrijdag 14 september vindt de oplevering plaats van satellietpost Streefkerk. De maandag daarop worden vanuit deze post al ambulance-inzetten verzorgd. Patiënten in de westelijke en midden-Alblasserwaard zullen daardoor gemiddeld iets sneller spoedhulp gaan krijgen.

Vijf weken daarna wacht een nog grotere operatie: op 22 oktober wordt de nieuwe post Papendrecht operationeel. Nog een week later verhuist het bedrijfsbureau (de kantoren van de ondersteunende diensten en directie) vanuit Zwijndrecht naar de eerste verdieping van de nieuwbouw in Papendrecht. Daarmee wordt dit de hoofdvestiging van de dienst. De bouw van beide panden verkeert nu in de afrondende fase.

Geen vaste wagen
Post Streefkerk aan de Middenpolderweg is een nieuwe, kleine uitrukpost voor één ambulance. Aan deze post wordt geen vaste wagen gekoppeld. De meldkamer zal er met 'dynamische inzet' voor zorgen dat in principe steeds een wisselend voertuig met bemanning hier paraat is. Rukt die ambulance uit, dan gaat een auto van een andere post - mits beschikbaar - naar Streefkerk op weg, om daar te wachten op de volgende inzet. Op deze manier hoopt de ambulancedienst de aanrijdtijden in het westelijk deel en in het midden van de Alblasserwaard aanzienlijk te kunnen verbeteren.

Dit uitgestrekte gebied moest tot dusverre voor elke afzonderlijke rit worden bediend vanuit Papendrecht of Meerkerk. Daardoor was hulp bij spoedgevallen regelmatig niet binnen een kwartier ter plaatse bij patiënten in de dorpen die behoren tot de gemeente Molenwaard.

Vijf ambulances
Post Papendrecht bedient de grotere gemeenten aan de zuidrand van de Alblasserwaard en herbergt overdag drie parate ambulances, 's nachts twee. Binnen Papendrecht verhuist de huidige, te klein geworden vestiging aan de Kattestaart naar de Vliedberg (Land van Matena). In de nieuwbouw is plaats voor zelfs vijf ambulances met elk een eigen roldeur, met het oog op eventuele toekomstige groei. Boven in het pand zijn ruime en lichte kantoren gevestigd voor de circa twintig medewerkers die samen de stafdiensten vormen, zoals P&O, ICT en Financiën.

Beide nieuwe gebouwen zijn duurzaam van ontwerp en aard. Ze worden deels zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen, hebben zeer goed geïsoleerde muren en daken, worden verlicht met led-lampen die op beweging reageren, zijn niet op gas aangesloten en hebben milieuvriendelijke wasplaatsen voor de ambulances. Het gebouw in Streefkerk doet qua ontwerp denken aan een hooischuur en past daarmee mooi in het landschap.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }