Afbeelding
Foto: Artist impression New-Ton

Raad 'worstelt' met miljoen extra voor Activiteitenzone Giessenburg

Algemeen 1.041 keer gelezen

GIESSENLANDEN • De gemeenteraad van Giessenlanden beslist donderdag 12 juli over een extra budget van ruim 1,1 miljoen euro voor de Activiteitenzone Giessenlanden.

In de inforaad bleek dat bedrag voor sommige partijen nog een hele worsteling. "Voor ons is het ontzettend lastig geworden", zei Cees de Jong (CDA), die een amendement overweegt. "Ik heb er buikpijn van en voel me als raadslid voor het blok gezet", waren de woorden van Esther Renes (Fractie Renes).

Waterberging
Het tekort op de grondexplotatie bedraagt 3,7 ton, de bouwkosten van de sporthal vallen 3 ton duurder uit en voor het verenigingsgebouw is door de komst van muziekvereniging Da Capo een slordige half miljoen extra nodig. Binnen de grondexploitatie is de waterberging een aanzienlijke kostenpost.

"Er zijn minder ingrepen nodig, maar de kosten stijgen met drie ton", stak De Jong zijn onbegrip niet onder stoelen of banken. Volgens verantwoordelijk wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink is het een ingewikkelde materie. Ze beloofde de watervergunning met de raad te zullen delen en daagde 'haar' CDA uit volgende week met een oplossingsgericht amendement te komen.

Tevreden
Er waren drie insprekers. Giessenburger Meijer waarschuwde voor de verkeersrisico's (oversteken naar de sporthal, RdB) voor de schoolkinderen.

Penningmeester Jan de Hoop van zwembad De Doetse Kom stak de loftrompet op het verenigingsgebouw. "Alle gebruikers werken mee om het jaarlijkse tekort van De Doetse Kom terug te dringen. Het zal een enorme boost geven aan de Giessenburgse gemeenschap."

Dorpsraadvoorzitter Bert Pesselse riep de raad op verder te kijken dan alleen de extra kosten. "Richt u zich vooral op de waarde, op de inhoud. Wij zijn tevreden over het huidige plan. Geef alstublieft groen licht, laten we doorgaan."

Geen garantie
Bram Visser (VVD) informeerde bij de wethouder naar de verkeersveiligheid. En, ook niet onbelangrijk, "blijft het bij die 1,1 miljoen?" Die garantie kon Elisabeth van Leeuwen niet geven. "Ik durf dat niet te zeggen gezien de huidige markt. Er zit in elk geval al wel een post onvoorzien in. En we zullen natuurlijk vreselijk ons best doen om erbinnen te blijven."

Over de verkeersveiligheid 'zijn de basisscholen vanaf het allereerste begin meegenomen'. "Ze maken zich geen zorgen, er is geen groot gevaar." Esther Renes trok die woorden in twijfel en zal de scholen consulteren. "Dat is uw goed recht", aldus de wethouder. "Ze kunnen ook altijd naar ons toekomen."

Multifunctioneel
Esther Renes sprak van een 'mooi plan'. Maar het totaal aan meerkosten is niettemin voor haar een struikelblok. "Er was een reserve van vijf ton. Maar met het budget dat daar nog bovenop komt, heb ik moeite."

Ook het CDA zal niet zondermeer akkoord gaan. "Het multifunctionele aspect is niet overal gelukt", wees De Jong naar Peursum en Vridos. De wethouder bestreed dat. "Het komt juist steeds beter op gang", doelde ze onder meer op een gezamenlijke hal en centrale toiletblokken.

"Ik ben trots op waar we nu staan", betoogde Van Leeuwen. "We hebben heel hard moeten werken om elkaar te vinden, maar er is steeds meer synergie ontstaan. Er zijn eigenlijk alleen maar tevreden partijen nu."

Besluitvorming op donderdagavond 12 juli.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden