Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatiedienst

VVD: 'Veiligheid inwoners Meerkerk opnieuw ernstig in gevaar'

Algemeen 3.298 keer gelezen

ZEDERIK • VVD Zederik is diep teleurgesteld dat er nog geen maatregelen zijn genomen om een verkeersinfarct te voorkomen bij een ongeval op de A27, zoals vrijdag opnieuw plaatsvond.

Als gevolg van een zwaar ongeval op de A27 ontstond rond 12.00 uur een blokkade op de snelweg in noordelijke richting. Dit resulteerde in een onafgebroken stroom auto's die ter hoogte van Meerkerk de snelweg verlieten en via Meerkerk hun weg vervolgden.

De VVD heeft al meerdere malen er bij de wethouder op aangedrongen om ervoor te zorgen dat hierdoor niet het verkeer in Meerkerk vastloopt, om te voorkomen dat hulpdiensten bij een calamiteit in het dorp niet te hulp zouden kunnen schieten.

Teleurstelling
'Met een diep gevoel van teleurstelling constateert de VVD-fractie dat, ondanks meerdere vragen hierover en aangedragen oplossingen  in de raad van gemeente Zederik – sedert december 2016! –het vrijdag 22 juni wederom volledig is misgelopen en de veiligheid van de inwoners van Meerkerk opnieuw ernstig in gevaar is gebracht', laten de liberalen weten in een persbericht.

De VVD-fractie verzoekt daarom dit incident als spoedeisend onderwerp toe te voegen aan de raadagenda van maandag 2 juli. 'Ter voorbereiding op de behandeling van dit agendapunt doet de VVD het dringende verzoek aan de verantwoordelijke wethouder van Middelkoop om in deze vergadering met eenduidige antwoorden te komen op de volgende vragen:

1.      Waardoor kon wederom een verkeersinfarct ontstaan in de kern Meerkerk a.g.v. de blokkade van de A27 ?

2.      Wat is door de wethouder concreet aan acties ondernomen (vanaf 12.00 uur 22 juni) om de gevolgen van de blokkade van de A27 voor de kern Meerkerk te voorkomen ?

3.      Welke acties zijn ondernomen door Politie, Rijkswaterstaat en/of overige hulpdiensten om een verkeersinfarct in de kern Meerkerk te voorkomen ?

4.      Na onze ontmoeting in april jl. zijn er concrete toezeggingen gedaan over een vrachtwagenverbod en een calamiteitenplan. Welke acties heeft de wethouder ondernomen (en met welk resultaat) sinds dien?

5.      Welke garanties kan de wethouder geven aan de inwoners van de kern Meerkerk dat dit soort calamiteiten niet meer plaatsvinden in de kern ?

6.      Door meerdere inwoners is aangegeven dat de gemeente Zederik telefonisch niet bereikbaar was vrijdagmiddag 22 juni, waardoor geen contact gelegd kon worden om de ernst van de situatie aan te geven. Verzoek om inhoudelijk te reageren op deze waarneming van onze inwoners.

Gezamenlijke aanpak
Wethouder Maks van Middelkoop liet eerder tijdens een raadsvergadering weten druk bezig te zijn met de aanpak van de problematiek, maar hij kiest daarbij voor een andere route dan de VVD. "Uitsluitend met een gezamenlijke aanpak met onder meer Rijkswaterstaat, Vianen en de landelijke overheid kan dit probleem aangepakt worden. "Dit lukt alleen als iedereen meedoet. Wij kunnen bijvoorbeeld niet de afrit afsluiten. We hebben dat wel gevraagd, maar de politie legt de prioriteit bij het afhandelen van het ongeval."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden