Afbeelding
Foto: aangeleverd

Nieuwe gemeente Molenlanden gaat geen nieuw gemeentehuis bouwen

Algemeen 7.222 keer gelezen

MOLENLANDEN • Er komt definitief geen nieuw gemeentehuis voor de gemeente Molenlanden. Dat maakten de colleges donderdag bekend. Het gemeentehuis in Hoornaar wordt afgestoten; achter dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf komen nieuwe flexplekken voor ambtenaren en collegeleden.

Per 1 januari gaan Giessenlanden en Molenwaard samen verder als Molenlanden. Giessenlanden werkt nog met een 'ouderwets' gemeentehuis', Molenwaard besloot na de herindeling in 2013 als één van de eerste gemeenten in Nederland niet meer gebruik te maken van zo'n voorziening.

Die lijn wordt in Molenlanden voortgezet. 'De gemeenten willen zo veel mogelijk gebruik maken van bestaande panden', laten de gemeentebesturen weten in een persbericht. 'Inwoners en ondernemers kiezen straks zelf waar zij de gemeente Molenlanden ontmoeten. Dat kan bij hen thuis of op de zaak of een locatie in het dorp.' "Of het nu om een ja-nee sticker of een bouwvergunning, dat maakt niet uit", vult wethouder Harmen Akkerman aan.

Servicepunten
Op één van de vijf servicepunten, die waarschijnlijk in Arkel, Bleskensgraaf, Giessenburg, Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland komen, kunnen inwoners hun identiteitspapieren aanvragen, zoals een paspoort of rijbewijs. Inwoners kunnen deze documenten thuis of op een werkplek ergens in Nederland laten bezorgen of ophalen op een servicepunt.

Het werken met servicepunten gebeurt nu ook al in Molenwaard. Wethouder Piet Vat ontkent dat die werkwijze één op één wordt voortgezet. "We maken een verbeteringsslag, onder meer op het gebied van veiligheid en privacy. Nu kon het bijvoorbeeld gebeuren dat besprekingen met inwoners vlak naast elkaar gebeurden, zodat je over en weer kon horen wat er gezegd werd. Daar komt verandering in."

Stadhuis Nieuwpoort
Het stadhuis van Nieuwpoort wordt ingericht voor  buitengewone ontmoetingen en vergaderingen. Daarnaast blijft het ook toegankelijk als museum van de Historische Kring Nieuwpoort. "Het is een mooie representatieve plek", stelt wethouder Piet Vat. "Er zijn nog wel enkele aanpassingen nodig. Die worden in overleg met de Historische Kring uitgevoerd. Het stadhuis blijkt ook gewoon beschikbaar als trouwlocatie."

Vergader- en werklocatie
Als vergaderlocatie voor de gemeenteraad en werklocatie voor medewerkers en collegeleden zijn er twee bestaande locaties die geschikt zijn: het gemeentehuis in Hoornaar en De Spil. In het voorstel van de colleges, dat de gemeenteraden 30 mei bespreken, wordt voor De Spil gekozen.

'Dit gebouw is centraal gelegen in de nieuwe gemeente Molenlanden en staat nu deels leeg. Dankzij deze keuze kan bestaande ruimte beter worden benut. In De Spil wordt ook het servicepunt ingericht. Daarbij zijn de jaarlijkse kosten voor het gebruik van De Spil inclusief de nieuwbouw lager dan voor het duurzaam aanpassen en gebruiken van het gebouw in Hoornaar.'

Het zorgt meteen ook voor een invulling voor De Spil, waarvan de dorpshuisfunctie onder druk staat. De discussie liep al wat er met het pand zou gaan gebeuren. Het wordt nu dus verbouwd en uitgebreid als werklocatie voor ambtenaren. "Het sportgedeelte blijft zoals het is", vult burgemeester Dirk van der Borg aan. "De Spil houdt ook de dorpshuisfunctie als inlooplocatie voor inwoners van Bleskensgraaf. De invulling van de grote zaal is nog onderwerp van nader onderzoek."

Exorbitant hoog
Het verduurzamen van het Hoornaarse pand zou namelijk op zo'n vier miljoen euro komen. "Die kosten zijn exorbitant hoog ten opzichte van de opbrengst", licht wethouder Akkerman toe. "We kiezen daarom voor De Spil. Op de locatie van het gemeentehuis in Hoornaar zouden woningen kunnen komen. We moeten daarover nog een keuze maken, maar dat zou een logische bestemming zijn. Duidelijk is in ieder geval dat erin Hoornaar behoefte is aan nieuwe huizen."

Nieuwbouw
De Spil is niet groot genoeg om alles onder te brengen. 'Naast het bestaande pand is het nodig om aanvullend nieuw te bouwen. Direct achter De Spil (aan de oostkant van de parkeerplaatsen, tussen de autowasserij en Hofwegen, red.) worden flexibele werkplekken voor medewerkers en collegeleden gerealiseerd in duurzame nieuwbouw op het Melkwegplein.'

De kosten van nieuwbouw bij en de verbouwing van De Spil en de realisatie van de servicepunten worden geschat op zo'n acht miljoen euro. Akkerman: "Tot onze vreugde komen de jaarlijkse lasten van de huisvesting daarmee ongeveer op hetzelfde bedrag als Giessenlanden en Molenwaard nu samen kwijt zijn: ongeveer 600.000 euro."

Gemeentehuis Graafstroom
De locaties in Molenwaard waar nu ambtenaren werken worden afgestoten. Het gaat daarbij om onder meer het voormalig gemeentehuis in Groot-Ammers en het voormalig gemeentehuis in Bleskensgraaf.

Deze laatste locatie - om precies het nieuwe deel van het pand - wordt nu door meerdere gebruikers benut, maar daar komt volgend jaar een einde aan. Piet Vat: "Muziekvereniging Graafstrooms Fanfare gaat naar het leegstaande gebouw van obs De Overstap in Brandwijk. Met de Vrije Baptisten Gemeente Graafstroom zijn we het gesprek al aangegaan. Een nieuwe bestemming is er nog niet; dat gaan we nog onderzoeken."

Voorbereidingskrediet
De raden van Giessenlanden en Molenwaard wordt 30 mei gevraagd in te stemmen met een voorbereidingskrediet van 300.000 euro. In september/oktober komt er een voorstel met de uitgewerkte ideeën. Halverwege 2019 moet er een definitief plan, waarna in 2020 alles klaar zou moeten zijn.

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden