Een berg afval.
Een berg afval.

Afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld met 4 euro

Algemeen 297 keer gelezen

REGIO • De afvalstoffenheffing voor 2016 stijgt met gemiddeld 4 euro naar gemiddeld 175 euro per huishouden.

Het Algemeen Bestuur van Avri heeft besloten dat het basistarief voor de afvalstoffenheffing stijgt met 6 euro; van 108 euro in 2015, naar 114 euro in 2016. Inwoners scheiden hun afval sinds de invoering van het nieuwe beleid Goed Scheiden Loont zo goed dat hun container minder vaak aan de weg staat. Hierdoor besparen huishoudens gemiddeld 2 euro per jaar en bedraagt de totale gemiddelde stijging komend jaar 4 euro.

De afvalstoffenheffing is in de afgelopen vijf jaar met bijna 100 euro gedaald door het goede afvalscheidingsgedrag van inwoners, bedrijfsefficiency en het afbouwen van reserves van Avri. Hierdoor behoort de afvalstoffenheffing tot de laagste in Nederland. De huidige stijging wordt vooral veroorzaakt door dalende grondstoffenprijzen en dus lagere opbrengsten voor Avri.

Goed scheidingsgedrag
Door het goede scheidingsgedrag van inwoners zamelt Avri steeds meer grondstoffen in. De afvalstoffenheffing wordt daardoor steeds afhankelijker van de wereldmarkt voor grondstoffen. Door de dalende trend in de prijzen voor grondstoffen voorziet het bestuur een verdere stijging van de afvalstoffenheffing na 2016.

Het bestuur, bestaande uit de milieuwethouders van de tien gemeenten in Rivierenland, kwam gisteren voor het eerst bij elkaar. Avri viel tot voor kort onder de Gemeenschappelijke Regeling Regio Rivierenland, maar is nu een eigen Gemeenschappelijke Regeling met een eigen bestuur. De tien gemeenten in Rivierenland zijn eigenaar van Avri.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden